KOMMENTARER

Toppmøtet i Singapore

Verdensmester i avtaler

Kroppskontakten var påfallende. Og spørsmålet for verdens narsissister er: Lille speil på veggen der, hvem er verdensmester i avtaler nå? skriver Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
VARME ORD: Donald Trump sa han følte seg «veldig bra» og at møtet ville bli «en enorm suksess». Da ordene ble oversatt til koreansk, brøt Kim Jong-un ut i et stort glis. Video: CNN Vis mer

Djevelen ligger selvsagt i detaljene. Og dokumentet som USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un undertegnet i Singapore er ikke veldig rikt på detaljer. Det avgjørende for USA er at Nord-Korea forplikter seg til fullstendig atomnedrustning på den koreanske halvøya. Men dokumentet som Trump og Kim undertegnet på tirsdag gjør egentlig ikke det. I dokumentet heter det:

Understreker erklæringen fra 27. april i Panmunjom, at Nord-Korea forplikter seg til å arbeide for en fullstendig atomnedrustning av Den koreanske halvøya.

Kim forplikter seg altså til å «arbeide for» en fullstendig atomnedrustning, og ikke til en fullstendig atomnedrustning. Dette er en fjær i hatten for Kim, fordi det betyr at prosessen mot atomnedrustning skal være nettopp det nord-koreanerne har krevd, nemlig «balansert». Det betyr at partene fjerner atombomber og opphever sanksjoner i en «prosess». Det betyr at det ikke blir slik Trump lovet, at alle nord-koreanske atomvåpen skulle være skrotet, før én eneste sanksjon skulle løftes.

Kim Jong-un kom til Singapore som en seierherre. Han ble bejublet som en rocke-stjerne da han beså den asiatiske finans-metropolen mandag kveld. Og han reiste fra Singapore som en seierherre. Kim har først og fremst vunnet statusen som en likeverdig forhandler med USAs president. Den brutale diktatoren som dreper onkler, brødre og amerikanske studenter, er for USAs president først og fremst «veldig talentfull». Og kjemien Trump hadde med diktatoren Kim var mye bedre enn den var med Canadas statsminister Justin Trudeau og andre vestlige ledere bare et døgn tidligere.

Donald Trump kom til Singapore for å sole seg i glansen, eller «skape verdenshistorie», som han selv sa på pressekonferansen rett etter det tettpakkede møteprogrammet med Kim. Og han solte seg i glansen. I en time, og fem minutter solte han seg under en ganske usammenhengende pressekonferanse. Han var høflig og imøtekommende mot alle journalister på en måte han knapt noensinne har vært, og mobbet bare en representant for den femte statsmakt. Det er trolig Trump-rekord i folkeskikk.

OPTIMIST: Donald Trump er svært fornøyd etter møtet med Kim Jong-un. - Møtet var ærlig, direkte og produktivt, sa president Trump. Video: CNN Vis mer

Men Trump solte seg i glansen etter et møte med Kim Jong-un, mannen som ifølge en FN-rapport fra 2014 leder et regime preget av en spesielt utspekulert ondskap som ikke finnes noe annet sted i verden idag. Han sier han tok opp menneskerettigheter med Kim, men at atomnedrustning var prioritert.

Men hva fikk Trump av Kim annet enn en prinsipperklæring om å arbeide for atomnedrustning på den koreanske halvøya? Også på pressekonferansen rett etter toppmøtet tirsdag solgte Trump seg inn som verdensmester i å gjøre avtaler. Men en nøktern vurdering av møtets konkrete resultater viser at det er Kim som kommer best ut av avtalen. Punktet om Nord-Koreas forpliktelse til atomnedrustning har ikke noen tidsramme, eller noen andre forpliktelser andre enn de innrømmelser Kim allerede har gitt, nemlig en erklæring å stanse prøvesprengningene, og å ødelegge inngangene til det tunnel-systemet der prøvesprengningene har funnet sted.

Trump, derimot, stanser militærøvelsene med Sør-Kora uten å få noe konkret tilbake fra Kim. Trump satser alt på at det er den personlige kjemien som skal gjøre underverker. Og kanskje har han rett i at han har opprettet en menneskelig kontakt med en diktator fra en kommunistisk - stalinistisk tradisjon, i et land som i 65 år har vært stadig mer politisk isolert i et selvpålagt isolat, og som har perfeksjonert løgn som politisk metode med å gjøre alle andre til deres gisler? Gisler nettopp for landets atomvåpenaspirasjoner, og nå for den fullbyrdete kjennsgjerning, atomvåpnene som også kan nå USAs fastland. Noen vil si det er en sjanseseilas. Men sånn er nå en gang politikk.

Men hvis man går til det konkrete etter tirsdagens toppmøte, så er det Kim som står som det relativt klare vinneren. Han er spilt diplomatisk fri av Trump uten å ha måttet gi fra seg et eneste atomvåpen. Sør-Korea, Kina og Russland, vil nå alle danse med Kim, og etter alt å dømme lette på sanksjonene og investere i Nord-Korea for hver lille innrømmelse Kim kommer med.

Til slutt en spekulasjon som kan være like kvalifisert som noen annen; Kim kommer aldri til å gi opp alle sine atomvåpen, men vil bruke den politiske prosessen som nå er startet til å gjøre avtaler med sine naboer. Og imens vil han fortsette dansen med Trump, selv om han allerede har oppnådd det viktigste i sitt forhold til USA; å bli budt opp til dans.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer