Verdensomspennende miljøforbedringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN INDUSTRIALISERTE

delen av verden har i mer enn 30 år arbeidet på internasjonalt plan for å få et bedre naturmiljø og redusere forurensningene i både luft, vann og jord. Det startet i 1972 med den første store miljøkonferansen i Stockholm. Konferansen fokuserte på «sur nedbør»- problemet der langtransporterte luftforurensninger skapte forurensningsproblemer i land langt unna der forurensningsutslippet fant sted.

På 70-tallet ble det gjort en enorm innsats av utallige forskere og ansatte i miljøforvaltningen for å sammenstille kunnskap om forurensningssituasjonen over hele kloden. Det ble satt ambisiøse mål med sikte på å redusere utslippene fra både industri og energiproduksjon basert på kull. For å få ned industriforurensningen i vårt land ble det iverksatt statlige program med lån og tilskudd samtidig som forurensningslovgivningen ga grunnlag for tøffe utslippskrav. Mye ble oppnådd og entusiasmen og forhåpningene var store. I Norge ble industrien nærmest endevendt.

På FNs vannkonferanse i Argentina i 1977, med nærmere to tusen deltakere, ble det formulert ambisiøse mål som skulle nås innen 1990. Blant annet ble det vedtatt en henstilling til FNs generalforsamling om å gjøre tiåret 1980-1990 til et internasjonalt tiår for vann med sikte på å sikre rent drikkevann og tilfredsstillende sanitære forhold til alle mennesker innen 1990. Store økonomiske ressurser ble stilt til disposisjon både i enkeltland i de industrialiserte deler av verden og av verdenssamfunnet via FN-systemet overfor utviklingslandene for å nå målene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer