Verdensreligion får norsk musikk

Som en av landets ledende komponister er Lasse Thoresen vel vant med uroppførelser. Likevel blir opplevelsen spesiell når hans symfoniske oratorium «Terraces of Light» klinger under åpen himmel ved foten av Karmelfjellet i den israelske byen Haifa 22. mai.

Anledningen er innvielsen av det internasjonale bahai-samfunnets hellige terrasser på Karmelfjellet. Idet Thoresens halvtimelange verk kulminerer i et jublende crescendo, vil lysene bli slått på i det praktfulle hageanlegget som strekker seg oppover fjellsiden mot den dypblå kveldshimmelen.

Det nordisraelske symfoniorkesteret, et rumensk statlig kor og vokal- og fiolinsolister fra Canada, USA og Østerrike skal framføre musikken foran 4000- 5000 gjester fra næmere 200 nasjoner, og begivenheten påkaller interesse langt ut over bahaienes rekker.

De hellige terrassene ved bahaiprofeten Babs gravmæle og bahaisamfunnets administrative hovedkvarter blir en turistattraksjon og et reisemål for langt flere enn verdens 6- 7 millioner bahaier, og åpningsseremonien for denne «bahaienes gave til menneskeheten» vil bli tilbudt verdens TV-stasjoner direkte via satellitt.

Dramatikk

- Jeg fikk bestillingen i 1998, forteller Lasse Thoresen, professor i komposisjon ved Norges musikkhøgskole og selv bahai.

- Ledelsen ved bahaisenteret på Karmel ønsket et verk som skulle være både feirende og meditativt, samtidig som det skulle reflektere den dramatikken som har fulgt bahaisamfunnet gjennom mer enn 100 år. Det skulle også inneholde et lovprisningselement, og speile gleden og stoltheten over at anlegget endelig er fullført.

- Hvordan vil du beskrive musikken?

- Den er på ingen måte veldig eksperimentell. Dette er et stykke bestilt for et formål og en sammenheng, og blant publikum vil de færreste ha vært til stede på en symfoniorkesterkonsert før. Her blir det folk med alt fra sarier til penisfutteraler og fjær på hodet, og jeg har kort og godt lagt meg tett opp til en solid europeisk symfonisk tradisjon.

Fredelig

- Dette skjer i Israel, hva med sikkerhetsopplegget?

- Jeg vet bare at det finnes. Haifa har- kryss i taket- ikke hatt terroraksjoner på minst 20 år, byen har vært et fredelig hjørne i Midtøsten.

- Hva med verkets videre liv etter 22. mai?

- Jeg håper det kan komme ut på CD, vi tar iallfall opp både konserten og generalprøven. Jeg har virkelig lagt alt jeg har kunnet inn i det, og håper at det er ett av de beste stykkene mine, sier Lasse Thoresen, som tilbrakte en inspirert måned i Haifa under skissearbeidet med «Terraces of Light», og reiser dit igjen 12. mai for ti dagers intense tekniske og musikalske forberedelser.