Verdensreligion får norsk musikk

Som en av landets ledende komponister er Lasse Thoresen vel vant med uroppførelser. Likevel blir opplevelsen spesiell når hans symfoniske oratorium «Terraces of Light» klinger under åpen himmel ved foten av Karmelfjellet i den israelske byen Haifa 22. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Anledningen er innvielsen av det internasjonale bahai-samfunnets hellige terrasser på Karmelfjellet. Idet Thoresens halvtimelange verk kulminerer i et jublende crescendo, vil lysene bli slått på i det praktfulle hageanlegget som strekker seg oppover fjellsiden mot den dypblå kveldshimmelen.

Det nordisraelske symfoniorkesteret, et rumensk statlig kor og vokal- og fiolinsolister fra Canada, USA og Østerrike skal framføre musikken foran 4000- 5000 gjester fra næmere 200 nasjoner, og begivenheten påkaller interesse langt ut over bahaienes rekker.

De hellige terrassene ved bahaiprofeten Babs gravmæle og bahaisamfunnets administrative hovedkvarter blir en turistattraksjon og et reisemål for langt flere enn verdens 6- 7 millioner bahaier, og åpningsseremonien for denne «bahaienes gave til menneskeheten» vil bli tilbudt verdens TV-stasjoner direkte via satellitt.

Dramatikk

- Jeg fikk bestillingen i 1998, forteller Lasse Thoresen, professor i komposisjon ved Norges musikkhøgskole og selv bahai.

- Ledelsen ved bahaisenteret på Karmel ønsket et verk som skulle være både feirende og meditativt, samtidig som det skulle reflektere den dramatikken som har fulgt bahaisamfunnet gjennom mer enn 100 år. Det skulle også inneholde et lovprisningselement, og speile gleden og stoltheten over at anlegget endelig er fullført.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer