Verdenssensasjon i Göteborg

Ukjent maleri var en Leonardo da Vinci, nå er det verdt en milliard kroner.

|||(Dagbladet): Dette maleriet er verdt en milliard kroner. Det vises offentlig for aller første gang på den store renesansseutstillingen som åpner i Göteborg lørdag.

Historien bak maleriet er som en kriminalroman. En kanadisk samler hadde kjøpt maleriet for 19 000 dollar. Da trodde man at verket var laget av en tysk kunstner på 1800-tallet.

Besatt av malerietMaleriet ble etterhvert solgt. Men samleren fikk ikke bildet ut av hodet. Han fikk kjøpt maleriet tilbake fra galleriet på Manhattan. Til samme pris.

Fremdeles visste ingen at det var en av verdens største kunstnere som hadde malt det vakre portrettet.

Eieren tok med bildet i kofferten da han reiste til Europa for å vise bildet til kunstekspertene.

I dag ligger bildet vanligvis trygt forvart i et bankvelv i Zürich. Det har ikke vært vist offentlig siden det ble fastslått at det er et ekte Leonardo da Vinci maleri. Før det nå ble fraktet til Göteborg, under streng bevoktning.

Nå overvåkes maleriet både dag og natt.

DetektivhistorieMartin Kemp, professor Emeritus ved Oxford, identifiserte kvinnen på bildet som Bianca Sforza, datter av Ludovico Sforza, den mektige hertugen av Milano og hans elskerinne Barnadine de Couradis.

Det anerkjente Lumiere Technology i Paris etterforsket bildet. Instituttet jobber bare med de store, blant annet Mona Lisa. De har fastslått at bildet er malt av mesteren sjøl ved hjelp av meget avansert teknologi.

Blant annet har de kunnet fastslå at kunstnerens fingeravtrykk er på bildet.  Leonardo var keivhendt- fingeravtrykket står like overfor pannen til prinsessen.

Orginale verk
Utstillingen And there was light viser orginale verk av mesterne Leonardo da Vinci, Michelangelo og Rafael og andre renessansekunstnere.

Men det er den vakre prinsessen som er utstillingens store trekkplaster. Maleriet forestiller datteren til en av datidens mektigste menn, hertugen av Milano og elskerinnen hans, Beatrice.

Bildet er ikke stort, omtrent som et A4 ark.

Utstillingen vises i den store Eriksbergshallen. Tidligere var det et skipsverft. Hele Eriksbergshallen er blitt bygget om og forsterket for å sikre de store mesterverkene som totalt er forsikret for to milliarder kroner.

Utstillingen har premiere i Göteborg 20. mars, og vises fram til august. Deretter skal den på verdensturne i 8 år.
Bare i Gøteborg regner man med at minst 250 000 skal besøke utstillingen.

 PRINSESSEN: La Bella Principessa er forsikret for en milliard kroner og overvåkes natt og dag under utstillingen på Eriksbergshallen i Gøteborg.
PRINSESSEN: La Bella Principessa er forsikret for en milliard kroner og overvåkes natt og dag under utstillingen på Eriksbergshallen i Gøteborg. Vis mer