Verdensstjerne flytter til Norge

Den verdenskjente komponisten André Previn overtar som ny kunstnerisk leder for Oslo-Filharmonien etter Mariss Jansons.

Previn starter i august 2002, og har en kontraktstid på fire sesonger.

- Vi er svært, svært glade for at Previn har valgt å komme til oss, sier Eirik Birkeland, leder av faglig råd, som representerer orkesteret.

For det er ingen hvem som helst som tar over styringen av Oslo-Filharmonien. André Previn har tidligere vært kunstnerisk leder for Los Angeles symfoniorkester, Pittsburgh symfoniorkester, Royal Philharmonic Orchestra i London og London Symphony Orchestra.

Han er fremdeles gjestedirigent for de fremste orkestrene i Europa og USA, og han er en anerkjent komponist, jazzmusiker, konsertpianist og kammermusiker. På 1950-tallet var Previn tidenes yngste musikksjef hos MGM studios, og han har laget filmmusikk til en rekke filmer. Hans stjernestatus i Hollywood ble ikke mindre da han giftet seg med skuespillerinnen Mia Farrow.

Spennende samarbeid

- Han er en av verdens ledende musikere, og vi er glade og stolte over å inngå dette spennende samarbeidet, sier administrerende direktør i Oslo-Filharmonien, Trond Okkelmo.

Ledelsen avviser at engasjementet ved Oslo-Filharmonien er en behagelig retrett-mulighet for den 72 år gamle dirigenten.

- Hans musikerskap er svært ungt, og han er en vital person. Previn har sagt han vil være sjef på heltid, og han skal gjøre minst 10 uker i Oslo per sesong. Han har store ambisjoner for orkesteret, og ønsker også å ta del i kammermusikken, både som dirigent og utøver, sier Birkeland.

Previn dirigerte Oslo-Filharmonien for første gang i mars i år. Det gjorde tydeligvis inntrykk.

- Previns lyst til å være dirigent i Oslo, gjorde det økonomisk mulig å engasjere ham, sier Okkelmo.

Høyt nivå

Både Birkeland og Okkelmo understreker betydningen til avtroppende dirigent Mariss Jansons.

- Mariss Jansons har ledet orkesteret opp til et nivå som gjør at vi kan ta imot Previn som ny leder. Det betyr at den gylne epoken orkesteret har hatt under Jansons ikke blir stående som en enkeltperiode, men blir videreført, sier Birkeland.

Hvilket program publikum kan vente seg under den nye dirigenten, er fremdeles uklart.

- Previn har et enormt stort repertoar, fra Mozart til vår tid. Han er en absolutt musiker med stor integritet, sier formannen i programkomiteen Svein Haugen.

(NTB)

<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=151 hspace=2 align=left><tr><td class='BakgrFaktaboks' bgcolor='#CCCCCC' valign=top rowspan='2' width='1'><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='1' height='1'></td><td class='BakgrFaktaboks' bgcolor='#CCCCCC' width=2 valign=top><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='2' height='1'></td><td bgcolor='#CCCCCC' valign=top class='BakgrFaktaboks'><font face='Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif' style='font-size:11px' size='-2'> Fakta om André Previn </font></td></tr><tr><td valign=top width='2'><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='2' height='1'></td><td align=left valign=top width=148><font size='-2' face='Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif' style='font-size:11px'> <li>Født 1929 i Berlin. <li>Flyktet i 1939 til Paris og senere USA. <li>Debuterte som symfonisk dirigent med Saint Louis Symphony Orchestra i 1962. <li>Kunstnerisk leder for London Symphony Orchestra (1969-79), Houston Symphony Orchestra (1967-70), Pittsburgh Symphony Orchestra (1976-85), Los Angeles Philharmonic (1985-89), Royal Philharmonic i London (1985-91). <li>Orkesterengasjement i sesongen 2001-2002: Boston Symphony Orchestra, Dresdner Staatskapelle, London Symphony Orchestra, New York Philharmonic Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra og Wiener Philharmoniker. <li>Har blant annet komponert operaen «En sporvogn til begjær» som hadde urpremiere ved operaen i San Francisco høsten 1998.<br> kilde: NTB </font></td></tr><tr><td colspan='3'> </td></tr></table>