Verdensstjernene vender hjem

Pop-Norges lille og store verdensstjerne vender hjem til helgas Spellemannpris. Og det til en pris som har større troverdighet enn på lenge.

De store trekkplastrene under fredagskveldens spellemannshow blir utvilsomt Lene Nystrøm og Espen Lind. Lene, totalt ukjent for et år tilbake, kommer hjem som fetert popdiva. Hun har solgt så mange Aqua-plater det siste året at hun helt har mistet tellinga. Espen markerte seg med sterke plasseringer på Hit 40-lista for et år tilbake. I dag er han helt på MTV samtidig som han er på listene i Tyskland, Sveits, Spania, Belgia, Nederland, Østerrike, Frankrike, Tsjekkia og Danmark. Med disse to spydspissene håper NRK og platebransjen å lage et bedre, mer moderne og mer internasjonalt spellemannshow enn på lenge. På papiret har de langt på vei lyktes allerede.

1997 var et særdeles godt norsk musikkår, og for første gang klarer den gamle norske musikkprisen å favne hele sjangerspekteret. Endelig er også ræpp og teknosjangere representert, og for den saks skyld også den mer støyende delen av rocken, selv om det unektelig er noe litt komisk over at en klasse ved navn «hard rock» blir opprettet i 1998. Det triste ved helgas utdeling er det faktum at man i året der Spellemannprisen klarer å favne hele musikklivet, splitter man showet samtidig i to. Fra 20.10 til 21.00 kan tv-publikummet få med seg pop- og rockeliten. Etter 55 minutter med detektimehelt Tony Scali er det klart for den ikke-kommersielle delen av musikk-kulturen, les Sinikka Langeland, Vertavo-kvartetten, Cikada og alt som begynner på jazz, klassisk og felegnikk. Vi lever i en tid der grensene mellom musikksjangerne er i ferd med å bli totalt utvasket.

Anne Grete Preus spiller med Vertavo-kvartetten, men hun er heller ikke fremmed for å jobbe med jazztrompetisten Nils Petter Molvær eller DJ Strangefruit. Dette er bare et eksempel i den flora av sjangersprang som i dag er blitt en naturlig del av norsk musikkliv. Derfor oppleves det som reaksjonært når arrangementskomiteen velger å skille «kommersgjengen» fra «kunstnerne» under fredagens show.