Verdenstanken

Det ble gateslagsmål i Göteborg, Seattle og Genova. Hva skjer når Verdensbanken kommer til Oslo?

Les også:

Gateungdom HVIS VI SKAL TRO PÅ Attac-leder Vegard Hole (23) blir det en fredelig demonstrasjon med boller, ballonger og brus. Og Vegard Hole ser troverdig ut. Faktisk ligner han litt på Paul Chaffey, den gangen Chaffey jobbet med sosialisme og ikke fikk lønna si av NHO.

Vegard står i spissen for den store paraplyen Oslo 2002, som skal demonstrere mot Verdensbanken i dagene framover. Akkurat nå er han en smule oppgitt:

- Det er vanskelig å få fram det politiske budskapet når journalistene bare vil snakke med oss om vold og pøbler.

- Nå har du sjansen: fortell oss hva som er galt med Verdensbanken.

- Verdensbanken bidrar til økt fattigdom og er med på å undergrave demokratiet i fattige land. Forskningsrapporter har vist at Verdensbankens politikk er med på å øke fattigdommen, noe som er stikk i strid med det de selv hevder. Ved å stille krav til fattige land om alt fra utdanning til jordbruk, bindes de folkevalgte på armer og ben, noe som bidrar til å undergrave demokratiet i fattige land.

DET HAR VÆRT en heltidsjobb for demonstrantene å bli kvitt voldsstempelet de har fått på seg. Alle organisasjonene i Oslo 2002 har forpliktet seg til ikke-vold under hele konferansen, de har arrangert ikkevoldskurs, dannet sitt eget vaktkorps og fått folk fra Jusbuss til å patruljere gatene. Men det hjelper lite, for politiet tror ikke at gjengen har rent mel i posen.

- Se her, sier Tine Larsen fra pressegruppa.

<> Her skjer det <>
  • 22. juni klokka 12.00 arrangerer Aksjon Slett u-landsgjelda demo foran Nationaltheateret og Blitz demonstrerer samtidig utenfor Stortinget, mot kontroll og overvåking.
  • 23. juni (St. Hansaften) arrangerer Åpent Forum en motkonferanse på Diakonhjemmet.
  • Klokka 16.00 er det Festival mot Verdensbanken på Kontraskjæret foran Akerhus Festning. Da spiller blant annet Surferosa, Boy, Bøyen Beng, Farout Fishing, Alarmclock Connection feat. Gatas Parlament, Pornshot, Dogpile.
<>
  • 24. juni klokka 18.00 begynner demonstrasjonen på Jernbanetorget. Etter demonstrasjonen blir det Reclaim The Streets gatefest i Vaterlandsparken.

Hun viser frem et oppslag fra Dagsavisen. «Barn kan bli utnyttet i voldelige aksjoner,» er tittelen.

- Dette er spekulasjoner av en annen verden! Her har Dagsavisens redaksjon sittet og tenkt ut noe helt sykt! De har snakket med én politimann og ikke med noen av oss, sier Tine.

Egentlig skulle denne Verdensbankens forskerkonferanse holdes i Sverige, men svenske myndigheter nektet på grunn av det som hendte i Gøteborg for nøyaktig ett år siden. Da ble sentrumsgatene rasert og både demonstranter og politimenn ble skadd. En person ble til og med skutt av politiet. Men her i Annerledeslandet skal altså budskapet spres med kreativitet og glede, ballonger og gjøglere.

Det er nesten litt synd på oslopolitiet dersom demonstrantene lykkes med dette. Politiet har nemlig kjøpt inn skjold, køller, hjelmer og pepperspray for flere millioner kroner. Store pansrete lastebiler er leid inn og 116 politibiler er blitt utstyrt med gitter. Det har blitt opprettet et krisefengsel på Årvoll, med plass til flere hundre personer. Og politifolket har trent på gatekamp i en containerby på Fornebu.

<> Disse er med <> Organisasjonene som er tilsluttet demonstrasjonsgruppa Oslo 2002: Sosialistisk Venstreparti, Attac, Adbusters, Grønn Ungdom, LO i Oslo, Redd Barna Ungdom, Natur & Ungdom, Noregs Mållag, Latin-Amerikagruppene i Norge, Kvinnefronten, Dagbladets transportarbeiderklubb, AKP, AUF i Oslo, Changemaker, Internasjonale Sosialister, Kvinnegruppa Ottar, Miljøpartiet De Grønne, Nei til EU, Norges Kommunistiske Parti, Norsk Målungdom, Oslo Senterparti, Oslo RV, Palestinsk Forening, Rød Ungdom, Rød Valgallianse, Røde Jævler, Sosialistisk Ungdom, Ungdom For Fritt Palestina, Ungdom mot EU. m.f.

OSLO, I SLUTTEN AV MAI: Det innkalles til nok et allmøte i Likestillingsrådets lokaler. Fire tusen oransje plakater er ferdige og nå skal de ut i gatene. Attac-leder Vegard Hole har lagt en plan for hvordan dette skal ordnes, og bydelene deles mellom de ulike organisasjonene,

- Vi vil heller ha Romsås! sier en dame fra Kvinnegruppa Ottar.

- Ja, da får dere høre om SV vil bytte, sier Vegard.

Til slutt er det bare Ullern, Bygdøy og Vindern som står igjen. Alle er enige i at det kanskje ikke er så nøye.

- Det er bare én måned igjen og vi har altfor lite penger, sier en jente og sender rundt ei bøsse.

Mens kollekten går rundt, diskuterer allmøtet en VG-sak de mener er voldshissende.

- Boikott den kommersielle presse! roper ei jente fra den alternative mediegruppa Indymedia.

Indymedia mener at presse, politi og politikere ønsker voldelige opptøyer. Blodige kamper vil nemlig selge flere aviser, politiet vil få større bevilgninger og politikerne kan slå seg på brystet og hevde at Verdensbankens motstandere bare er noen bøller.

- Det står flere bøtter med lim inne på kjøkkenet, så det er bare å sette i gang! sier Vegard og sender folket ut i gatene.

VI SOM IKKE har opplevd krigen, har litt av ei helg i vente. Det kan nemlig se ut som om det blir innført unntakstilstand i Oslo. Jernringen rundt sentrum er på størrelse med det den var under Clinton-besøket. Hersleb skole var innleid for å gi langveisfarende demonstranter et sted å sove, men fordi politiet var redd skolen skulle brukes som en barrikade, sørget de for at leiekontrakten ble annullert. Homsene er fordrevet fra sentrum og deres arrangement «Skeive Dager» har fått beskjed om å holde seg på Grünerløkka. Multinasjonale McDonalds skjelver og vurderer å stenge sju av sine restauranter. Tretti forsvarere og tjue dommere har fått beskjed om å stå parat. Og dersom du har tenkt deg inn i landet lønner det seg å pakke ned palestinaskjerfet. Politiet har nemlig skjerpet grensekonstrollen og vil hindre mistenkelige personer innreise. Minst fem hundre utenlandske statsborgere står på en liste over folk som blir avvist, dersom de forsøker å komme hit de nærmeste dagene.

Vi spør Vegard Hole:

- Det er vel bare fint at politiet forbereder seg på det verste?

- Det viktigste politiet kan gjøre for å bidra til en fredelig demonstrasjon, er å unngå konfrontasjon. Det innebærer å holde seg diskret unna demonstrasjonsruten og ikke overreagere på bagateller. Politiets overdrevne forberedelser har vært med på å skremme folk fra å komme å demonstrere. Og det kan jo ikke være i tråd med deres uttalte ønske om å beskytte ytringsfriheten? Tenk bare at de har anbefalt Oslo Sporveier å stoppe all trafikk i sentrum! Men vi skal ikke la oss stoppe! Jeg oppfordrer folk til å komme syklende!

DET ER BARE NOEN dager før den store demonstrasjonen. Noen ungdommer tilbringer kvelden i bakgården til Solidaritetshuset. Det føles som å spasere tjue år tilbake i tid: Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom lager demonstrasjonseffekter mens de nynner med på Tramteaterets versjon av «Bella Ciao», som strømmer ut av en gammel kassettspiller.

- Politiet har oppført seg veldig merkelig, sier Henrik Karlstrøm (18) fra Sosialistisk Ungdom.

- Vi trodde vi hadde en god dialog med dem. Overfor oss har de sagt at de stoler på våre forsikringer om ikke-vold, men så begynner de likevel med det mediakjøret om at «vi husker jo alle Göteborg bla, bla, bla.»

Pelle Parafin og co fortsetter å synge fra kassettspilleren:

«Ingenting, ingenting, ingen verdens ting! De babler sånn i timesvis, men sier ingenting!»

MED HJERTET I HÅNDEN: Siri Lyche (15) lager et hjerte som skal reklamere for en stor rød ungdomsfestival som skal arrangeres senere i år.
SISTE MØTET: Styringsgruppa legger de siste planene for den fredelige demonstrasjonen. Attac-leder Vegard Hole står til venstre.
<B>ET TREHODET TROLL:</B> Figuren symboliserer «den onde alliansen» mellom Verdensbanken, Verdens Pengefond og Verdens Handelsorganisasjon.