Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Semester»:

Verdensuksess for norsk serie «ingen» har hørt om

Undergrunnsfenomenet «Semester» kan bli spydspissen til en ny norsk strømmetjeneste.

JOBBER MED NY TJENESTE: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen satser på å få Netflix, Apple, HBO og Amazon som kunder. Foto. Christian Roth Christensen / Dagbladet
JOBBER MED NY TJENESTE: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen satser på å få Netflix, Apple, HBO og Amazon som kunder. Foto. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten hjelp fra mektige kanaler og strømmetjenester med store plattformer og tilhørende tunge markedsføringsbudsjetter, har to nordmenn skapt en dramaserie for ungdom og unge voksne med internasjonal suksess. «Semester» er serien du nesten garantert ikke har hørt om, men som er kjent blant svært mange unge mennesker verden over.

Spres internasjonalt

De hittil sju episodene av undergrunnsseriens første sesong har svært mange seere, ifølge manusforfatter og regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen. Han legger fram seertallene overfor Dagbladet, men ønsker ikke totalsummen på trykk.

- Over 60 prosent av seerne våre er under 25 og stammer fra 184 land. 88 prosent ser serien på mobilen. Vi har solgt «Semester» sesong 1 og 2 til danske DR og svenske TV4. Både NRK og Netflix er interessert, sier Rolfsen til Dagbladet.

Den erfarne filmskaperen («Izzat», «Den siste revejakta», «Den norske islamisten») har sammen med Alexander Johansson skrevet og produsert «Semester», som er videreutviklet fra Johanssons kortfilmprosjekt «Aldri alene».

«SEMESTER»: Sunny (Mankirat Singh) og Erling (Herman Tømmeraas) feirer. Foto: Curry Film
«SEMESTER»: Sunny (Mankirat Singh) og Erling (Herman Tømmeraas) feirer. Foto: Curry Film Vis mer

Alene i Paris

I første sesong av «Semester» møter man fotografspiren Erling (spilt av Herman Tømmeraas fra «Skam»). Erling befinner seg alene i Paris på julaften etter å ha droppet ut av skolen og forlatt venner og familie åtte måneder tidligere. En sms får han til å vende snuten hjemover. Hvorfor pakket Erling sakene sine og hvorfor returnerer han? Skuespiller Lea Meyer («En affære») og blogger Maria «Piateed» Stavang har også roller i serien.

Rolfsen og Johansson hoppet bukk over strømmetjenestene, gikk under radaren til tv-kanalene og publiserte serien på egne hjemmesider i november i fjor, hvor den siden har levd sitt eget liv. Sesong to ble ferdigstilt denne uka og har svensk premiere på TV4 25. mars. NRK, Netflix og Snapchat ønsker seg visningsrettigheter, ifølge Rolfsen.

«SEMESTER»: Sunny og Erling tar seg en blås. Foto: Curry Film
«SEMESTER»: Sunny og Erling tar seg en blås. Foto: Curry Film Vis mer

- Ikke helt på jordet

Dramaserier med korte episoder, spesiallaget for konsumering på mobiltelefonen, er i vinden. Hollywood-traver og en av grunnleggerne av Dreamworks, Jeffrey Katzenberg, fortalte til The New York Times at han jobbet med å samle inn to milliarder dollar (rundt 17 milliarder kroner) til kortformatdramaserier. Den organiske mobilsuksessen til «Semester» og følgende storinteresse fra lokale og globale innholdsselskaper unnfanget en ide hos Rolfsen og Johansson.

- Vi ønsker å videreutvikle nettstedet vårt null.video, hvor «Semester» er publisert, til en kanal og strømmetjeneste som fungerer som en inkubator for nye talenter, dramaideer og nye filmskapere over hele verden. Når du leser hvor mye penger det satses på dette internasjonalt, så er vi ikke helt på jordet, sier Rolfsen.

SØKER FINANSIERING: Ulrik Imtiaz Rolfsen og Alexander Johansson presenterte serie og kanalidé for investorer. Foto: Christian Roth Christensen
SØKER FINANSIERING: Ulrik Imtiaz Rolfsen og Alexander Johansson presenterte serie og kanalidé for investorer. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Monstre som må mates

Dagbladet møter filmskaperne rett før de skal presentere prosjektet for potensielle investorer under finansierings- og gründermøtekonseptet Seed Forum Global denne uka.

- HBO, Netflix og andre store tjenester er på mange måter monstre som må mates med nytt innhold hele tida. For meg tok det 15 år å få pitche en serie hos Netflix. Sjefene der har også bare 24 timer i døgnet. Derfor brukes det agenter til å sile ut folk med ideer til innhold. Slik kvalitetssikres potensielle prosjekter før toppene møter deg, sier Rolfsen.

Denne prosessen er fortsatt veldig analog, basert på reising og møtevirksomhet, forteller han.

- Med null.video ønsker vi å digitalisere dette. Ved å skape en tjeneste som lager og viser nye mobildramaserier, og som samtidig fungerer som en talentpool for de store strømmetjenestene. De klarer ikke holde oversikten over hva flinke unge mennesker lager verden over. Det skal vi tilby, så kan unge talenter profilere sine ideer og få masse seere.

«SEMESTER»: Erling og Maria (Zoe Rodgers) på Blindern i sesong to. Foto: Curry Film
«SEMESTER»: Erling og Maria (Zoe Rodgers) på Blindern i sesong to. Foto: Curry Film Vis mer

Prosjekter på trappene

Vordende filmskapere med enten en ferdig kortfilm eller en pilotepisode sender inn prosjektet, og dersom kvaliteten er god nok, vises det på null.video. Er seerinteressen til stede kan neste steg være å hente inn strømmetjenester med penger til å finansiere en dramaserie basert på piloten.

Å se serier skal være gratis på null.video, men Rolfsen og Johansson tar betalt for å la strømmetjenestene lese pitcher og settes i kontakt med skaperne. De har hittil fått 500 000 kroner av Norsk filminstitutt og jakter nå tre millioner kroner fra investorer til å utvikle «den digitale maskinen».

- Vi har til nå fire nye prosjekter som skal få pilotepisode og deretter mulig finansiering. Deretter skal vi få filmstudenter og filmskapere fra hele verden til å sende inn kortfilmer med dramaseriepotensial, sier Rolfsen.

Bruker influensere

Noe av grunnen til at «Semester» er blitt en suksess, er bevissthet rundt hvem som ikles rollene. Etter NRK-suksessen «Skam» er skuespiller Hermann Tømmeraas en etablert profil med en stor følgerskare verden over. Sesong to følger samme taktikk.

- Vi har castet to nye influensere: Hugo Andersson fra Sverige og Jana Riva fra Tyskland. De er gode til å spille, men har likevel en stor plattform på sosiale medier. Hvorfor brukes ikke gjengen fra «Skam» mer? Det er en slags konservatisme i den norske bransjen mot en slik tankegang, sier Rolfsen.

Sesong to av «Semester» handler om å studere på Universitetet i Oslo. Tømmeraas er også med videre.

- Null Video skal være de kuleste å komme på lista til. I første omgang jobber vi opp mot Skandinavia for tilgang til ideer til kortfilmer som kan bli en mobildramaserie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!