Verdensvant på ti minutter

To nye bøker forklarer hvordan man kler seg og ter seg - og hva man bør drikke hvis man treffer Madonna på bar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INGEN KAN noensinne sette meg i forlegenhet med kniv og gaffel, sa forfatteren Jan Guillou, som forklaring på hvorfor han som gammel radikaler likevel hadde politisk fordel av sin borgerlige bakgrunn. Det var et forsvar for den gammeldagse dannelse, mer som en rustning enn som en dyd. Skikk- og bruk-bøkene, som ble populære på femtitallet, hadde nettopp i oppgave å avkode borgerskapets hemmelige koder og gjøre ferdighetene allmenne, uavhengig av sosial bakgrunn. De var grunnleggende konservative og forfektet gjerne et moralsk grunnsyn: Man skulle verne ekteskapet og hedre far og mor. Klassikeren på norsk er Øivind Johnsens bok fra 1962, der Sportsrevy-journalisten og den tidligere skuespilleren selv opptrer som modell, iført både hatt og forkle.

DA EN NY bølge - med Randi Bratteli i spissen - kom på midten av det sosialt ambisiøse åttitallet, var det fordi dydene fra femtiåra forsvant med hippier og husmorforakt. Plutselig var bordmanerer eksotisk lesning. Brattelis bok viste på mange måter hvor langt man kunne komme i etterkrigstidas Norge, bare man lærte tørke av seg på beina, koke kaffe og se forskjell på skjorteerme og lommetørkle. Man slo opp i boka hvis svigermor kom på besøk eller man måtte holde takk-for-maten-tale. Den tidligere statsministerfruen visste også hvordan man ter seg, skulle man bli invitert til fest på kongens Slott: Man blir stående bak stolen til Kongen og hans følge kommer inn i spisesalen presis på det klokkeslettet som er angitt på innbydelsen .

Man skulle tro at det holdt med én slik bok i hylla, og at den varte en stund. Men rett før tusenårsskiftet kom en ny bølge. Toppen Bech skrev «Skikk og bruk» i 1999 og Kjersti Scheen «Stil til selskapsbruk» i 2000. Så kom en hel liten stim. Nå er den 25 år gamle skribenten og «gjennom en årrekke vestibylevert ved Nationaltheatret», Erik Lundesgaard, ute med «Skikk og bruk». Samtidig kommer TV-fjeset Per Sundnes, ut med «Chic og bruk i storbyen». Bøkene handler om hvordan vi skal knekke sosiale koder og frigjøre oss fra vår usikkerhet og spre høflighetens gleder , alternativt bli en vinner i storbyen .

HVA FÅR EN 25-åring til å skrive om skopussing, østers-spising og Slottets flaggregler? 2005-utgaven av «Skikk og bruk» er en mildt sagt pussig bok. Den søker det tidløse og klassiske og påstår merkligheter som at vesken er en del av en kvinnes indre gemakker og selvfølgeligheter som at klemming er kanskje mest utbredt som hilsen blant folk som kjenner hverandre godt . Bildene er stiliserte femtitallskopier, med pene mennesker i dannet dagligtale. De er rene iscenesettelser, i tilfelle du skulle få lyst til å spille engelsk lord på revejakt en ettermiddag på Grünerløkka. Attac-leder Magnus Marsdal er en av modellene, og det kan vel ikke betraktes som annet enn hylende ironisk. Sist han var på trykk i Dagbladet var det med etikettespørsmålet: «Skal Noreg ha eit nært samarbeid med torturistar som byttar likbilete mot porno?»

BOKA ER MODERNE i den forstand at den gir vink om ritualer for partnerskapsinngåelse og fargevalg for kjolen til en brud som gifter seg for tredje gang. Men den tar ikke opp i seg det moderne livets multikulturelle utfordringer, som normer for å bære slør eller hva man serverer muslimske venner til middag. Kvinnene er blonde og høyhælte, mennene nystrøkne og slipsbehengte.

Homsepatruljen har satt ny standard for hvem som vet best i det moderne norske hus. Det er plutselig selvsagt at hvinende frisører med gevanter mer flagrende enn paven er eksperter på et korrekt ytre. TV-serier som «Ekstrem forvandling», «Ekstrem oppussing» og ikke minst «Kaoskontroll» forespeiler oss at vi skal få orden på dette kaoset som heter livet - kroppen, garderoben, kjellerstua, bordmanerene, støvet, samvittigheten, de skitne tankene og de vonde drømmene. Du skal Bli Ny, både utenpå og inni, en forbedret modell med færre rynker, lavere kroppsfett, mindre skrot og nips og uvaner.

PER SUNDNES ER sin egen homsepatrulje. Han poserer verdensvant og, selvfølgelig, ironisk på bokomslaget i en pastisj over Michael Jacksons Thriller-album, komplett med tigerunge. Mens Lundesgaards bok er dedisert til besteforeldrene, går Sundnes\' til tante Lill. Sundnes er popekspert, tidligere lærer, støttekontakt og regissør. Boka viser hvordan en stutt-tjukk liten bodøværing uten så mye som ei krone i medfødt kulturell kapital kan framstå som en verdensmann .

Dermed går mye plass med til å bevise at så er tilfelle. Vi får høre om da verdenspressen jaktet på Madonna i Stockholm, mens hun satt og drakk grønn te med Sundnes på Grand - alt fordi han hadde lagt ned et par ekstra lapper for å bo på et fint hotell. Vi får vite hvor han traff Prince og Nicole Kidman, i hotellbarer preget av privat minimalisme .

CHIC: Slik poserer man med en tigerunge. Per Sundnes er en verdensvant mann, og ute med ny bok. Foto: Didrik Jensen
CHIC: Slik poserer man med en tigerunge. Per Sundnes er en verdensvant mann, og ute med ny bok. Foto: Didrik Jensen Vis mer

Samtidig er dette mer en con-amore-bok om storbyens gleder og fristelser, med oversikt over forskjellen på maki og nigiri sushi, cortado og macchiato, rocksglass og highballglass. Som nordlending, hevder Sundnes, blir man tidlig introdusert for cognac - i foreldrenes barskap. «Chic og bruk i storbyen» er dermed mer en avkoding av det urbane livet, litt som fenomenet «The Metrosexual», håndboka for den moderne storbymannen som er i stand til å navigere i enhver sosial setting, er velinformert og interessant og sørger for å ha nok fuktighet i huden , ifølge forfatteren Michael Flocker. Sundnes byr sågar på kulturelt korrekte meningsytringer du kan ty til i cocktailselskap. Du kan for eksempel si at du synes «Sauejakten» gir best innblikk i det melankolske i Haruki Murakamis forfatterskap. Lundesgaard, på sin side, anbefaler at du stiller interessante spørsmål til andre.

HVER TID sin skikk, for ikke å si chic. For et par år siden ga amerikanske Elizabeth Wurtzel - forfatteren av «Prozac Nation» - ut boka «Smarte råd for smarte jenter». Det er en hyllest til sosiale feil. Hennes råd er å holde seg med meninger, lidenskaper, kjæledyr og vaskehjelp, alltid spise dessert og aldri rydde bordet i et middagsselskap, med mindre mennene også reiser seg for å hjelpe til.

Det gjør deg kanskje ikke til ekspert på dampstryking eller hummergafler. Men det høres unektelig morsommere ut.

SKIKK: Slik spiser man østers.
OG SLIK:
JA: Slik skal du føre...
NEI: Ikke slik...

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer