Verdi: 2 milliarder kroner

Flere er interessert i NRKs gigatomt.

(Dagbladet): Torsdag formiddag kom nyheten om at NRK etter alt å dømme flytter fra Marienlyst i Oslo i løpet av fem til ti år.

- Bygningsmassen vi har i dag er for gammel, for stor og dårlig tilpassa ny teknologi. Vi bruker også altfor mye penger på å drive dette bygget. Det er penger vi bør bruke på å skape innhold til folket, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet.

- Verdt rundt 2 milliarder kroner Nyheten fører med stor sannsynlighet til at champagnen settes til kjøling hos flere investorer i hovedstaden. Tomten er blant de mest verdifulle i landet.

- Det er en fantastisk beliggenhet. Det er et av de bedre boligområdene. Man vil nok kunne få i hvert fall 1400—1500 boliger på NRK-tomta. Vi tror sånn sett at verdien er på rundt to milliarder, sier administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann.

- Hvem er aktuelle kjøpere?

- Vi er en aktuell kjøper, sier Schumann og ler. — Og Obos. Det vil være fire-fem av de største utbyggerne i Norge. Kanskje går man sammen om å kjøpe tomten og deler den opp. Det er et populært sted med kort vei til marka, T-banen og det er sentrumsnært.

Foreslås fredet Tomten på Marienlyst er på 85 mål. Andel som foreslås fredet er om lag 26 mål. Bygningsmassen er på om lag 115 000 m² Kringkastingshuset utgjør alene vel 30 000 m² og deler av denne foreslås fredet.

- Det foreligger et forslag fra Riksantikvaren, men det har ikke vært på høring ennå. Det er snakk om å frede deler av kringkastingshuset, både interiør og eksteriør og arealene rundt. Blant annet A-fløyen, der man ser klokka, B-fløyen, radioresepsjonen, trapperom og kringkastingssjefens kontor, sier NRKs eiendomssjef Kjersti Nordtveit til Dagbladet.

Hun forteller at det vil ta flere år før man vil få taksten på området.

- Innen utgangen av 2017 tror jeg vi vil ha klarere svar på om et salg er økonomisk bærekraftig. Det er mange kulturminner og vernede områder rundt oss og man må ta mye hensyn. Dette tar den tiden det tar, det kan ta to-tre år, sier hun.

Dyrest på Tjuvholmen Obos bekrefter at den lukrative tomten er interessant.

- Vi har ikke realitetsvurdert tomta, men det er klart det er en attraktiv tomt for oss, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen. 

Han er spent på hvor et nytt NRK-bygg skal legges og håper staten forstår at ikke alt kan ligge i Barcode. 

- Alt kan ikke plasseres i Bjørvika og det er ikke heldig hvis alle store, statlige institusjoner ligger der. Obos har akkurat kjøpt et stort område på Ulven og NRK ville vært en bra tilvekst i det området, sier han.  

-Er det Norges dyreste tomt?

- Nei, en av de dyreste tomtene var Tjuvholmen. Men det er en av de dyrere, sier Schumann i Selvaag Bolig.

- Mange om beinet Konserndirektør for eiendom og energi i AF Gruppen, Andreas Jul Røsjø, sier de lenge har vært kjent med at tomten skulle bli ledig.

- Vi har ikke gjort noen grundig vurdering av tomten enda, men det vi tidligere har gjort av markedsvurdering i området gjør at vi vet sånn omtrent hva slags verdier det er snakk om, sier Røsjø.

Er tomten interessant for AF Gruppen?

- Prosjekter som dette er interessant for oss, men det er mange om beinet og få som ønsker å løfte det på egen hånd. Et eventuelt samarbeidsprosjekt kler AF Gruppen godt.

Vil ikke gjette tomteverdi Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen vil ikke spekulere i hva tomten på Marienlyst er verdt.

- Det er ikke mulig å gjette. Det avhenger av hva den skal brukes til. Det er akkurat den prosessen vi skal inn i nå, sier Eriksen til Dagbladet.

- Blir vi naboer på Hasle?

- Det aner jeg ikke noe om. Jeg nekter meg selv litt å tenke på hvor NRK burde være. Nå skal vi bruke all tiden som er nødvendig for å bygge et finansielt fundament for å se om vi har tilstrekkelig med penger til å finansiere et nytt bygg.

- Flytter dere for å verne om arbeidsplasser og unngå kutt?

- Huset jeg sitter i er bygget på slutten av 1930-tallet. Det er åpenbart at det bygget ikke kan svare på de kravene en moderne, framtidsrettet organisasjon må ha, svarer Eriksen.

- Spørsmålet ditt er på mange måter irrelevant. Men det er klart at huset vi har i dag koster for mye å drive. Selvsagt betyr dette forhåpentlig at vi får mye lavere kostnader, og at mer av de ressursene vi har til rådighet kan gå til å skape innhold.