Verdiaften

Første episode av den nye norske dramaserien «Fire høytider» var ikke nødvendigvis god reklame for Gud.

Gud framsto gjennom teologistudenten Johannes' handlinger, og utsagn, som umoden, livsfjern og litt teit.

- Gud tilgir hvis vi bare angrer, stammet prektige Johannes da kjæresten hans, jusstudenten Hanne, fortalte at hun hadde svelget abortpillen.

- Tenk om det er en mening bak, trøstet Johannes narkomane Kristin, som hadde tatt en overdose fordi hun var blitt fratatt sitt nyfødte barn.

Verdidrama

Johannes hadde det definitivt stritt med labile kvinner på alle kanter. Det skortet ikke på dramatiske høydepunkt fra klokka 19.55 til 20.55 på NRK1. Handlingen er konstruert rundt de fire overgangsritualene i den kristne kultur. Dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse.

«Fire høytider» er radioprogrammet «Verdibørsen» på tv. Hva er riktig og hva er galt? Hva blir konsekvensen av de valg vi foretar? Kjør verdidebatt.

Dramaet består av en rekke dilemma-scener. Dilemmaene er SVÆRT tydelige. Her er det VELDIG STORE bokstaver. Handlingen blir nokså oppstyltet. Skuespillernes innsats er ujevn. Linn Skåber har åpenbart jobbet mer foran fjernsynskameraene enn de ferskeste tv-skuespillerne som er med.

«Fire høytider» engasjerer. På sitt beste har den «Blodsbånd»-suksesstakter. Hovedpersonene framstår som personer av kjøtt og blod. De oppholder seg i normale miljøer, ikke i kulisser. Denne serien er ikke såpeglatt.

Manusforfatter Leidulv Risan er svært filmproff. Dramaet har driv, tempo og gode overganger. Men vil folk bry seg? Vil Risans serie sette i gang etikk- og verdidebatter i lunsjpausen? Bør Leidulv Risan således få plass i Verdikommisjonen? Trolig har Risan bedre ting å finne på.

Verdi-kost

Verdipraten fortsatte på NRK1. Kosttilskudd-debatten i «Redaksjon 21» med moralist Johann Olav Koss, frispiller Anja Andersen og eks-800-meterløper Bård Breigan - markedssjef med vanvittig brede skuldrer - i studio, var relevant.

Anja mener at magnesium og sink er ok. Koss ønsker storrengjøring. Statssekretær Roger Ingebrigtsen bablet i vei om at folk nordpå trenger tran.

Debatten gjorde neppe noen særlig klokere. Veldig bra at programleder Knut Olsen opplyser om at toppidrettssjef Stensbøl ikke ønsket å stille.

Olsens avslutningsreplikk måtte bare komme: «Gi unga alkohol før idretten tar dem.»