KOMMENTARER

Verdien av fysiske sår

Åtte år etter terroren vet vi ennå ikke hva som vil stå igjen, skriver Martine Aurdal.

HER STO BOMBEBILEN: Regjeringskvartalet kan selvsagt ikke stå igjen som en ruin, men må bygges om til å bli sikrere og mer funksjonelt enn før. Det er åpenbare sikkerhetsutfordringer knyttet til å bevare 22. juli-senteret i Høyblokka. De må løses.
HER STO BOMBEBILEN: Regjeringskvartalet kan selvsagt ikke stå igjen som en ruin, men må bygges om til å bli sikrere og mer funksjonelt enn før. Det er åpenbare sikkerhetsutfordringer knyttet til å bevare 22. juli-senteret i Høyblokka. De må løses. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hun var så liten den gangen, at hun skjønte ingenting av det som skjedde. Nå er dattera mi ni år. Hun har etter hvert fått vite mye om det som skjedde for åtte år siden. Vi har snakket om det hjemme, hun har lært om det på skolen. Hun vet at en av hennes beste venner mistet tanta si den dagen.

Jeg gruet meg likevel, før jeg tok henne med til regjeringskvartalet lørdag – for å se utstillingen på 22. juli-senteret i Høyblokka og delta på omvisning i minnelandskapet.

Dette er siste sjanse. 1. august må senteret flytte, for å gi plass til rivingen og gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet. Til tross for at Stortinget like før sommeren bestemte at «så mye som mulig av 22. juli-senteret slik det står i dag, bør bevares», er det usikkert i hvilken grad det vil skje. Ennå vet ingen hvor mange av de fysiske sårene etter terrorangrepet som kommer til å bli stående for ettertida.

I senteret i Høyblokka står armeringsjern ut av betongplater, vegger og tak har sprekker etter eksplosjonen. Og som omviseren vår fortalte: Mange som kommer for å se utstillingen, forteller at det sterkeste er å se de fysiske skadene på stedet. Ikke alle barn som besøker stedet har egne minner fra 2011, men opplevelsen av å gå se de fysiske sårene bomben skapte, skaper minner de kan bringe videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer