KOMMENTARER

Verdiene vi feirer på 17. mai hånes av hatefull nasjonalisme

Hurra for rettsstaten!

TRE NORDMENN: Dennis Vareide, Haddy N'Jie og Noman Mubashir skal lede TV-sendingen hos NRK 17. mai. Det er en skummel plan for å provosere hvite nordmenn, står det i Nettavisen. Foto: NTB Scanpix
TRE NORDMENN: Dennis Vareide, Haddy N'Jie og Noman Mubashir skal lede TV-sendingen hos NRK 17. mai. Det er en skummel plan for å provosere hvite nordmenn, står det i Nettavisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Under krigen broderte Besta sin egen bunad. På selve frigjøringsdagen 8. mai 1945 tok hun bunaden på, og hun møtte sin kommende ektemann. Fram til da sto Besten på Gestapos dødsliste og lå i skjul. Nå kunne de endelig heve sine flagg og feire friheten, landet og demokratiet. I fem år hadde Besta feiret 17. mai i skogen, gjemt for tyskerne og deres forbud mot norske flagg.

25. juli 2011 sto vår generasjon osloborgere samlet på Rådhusplassen, der foreldre skal plukke opp barna sine etter toget i morgen. Vi gråt over dem vi hadde mistet. I rosetogene demonstrerte hundretusener at vi møtte terroren med samhold. Sjelden har jeg vært så stolt av landet mitt.

Men stikk i strid med lærdommen fra krigen, fra 22. juli og fra all kamp mot ekstremisme, stikk i strid med Grunnlovens ånd og som den «slettere patriotisme» Bjørnstjerne Bjørnson eksplisitt advarte mot: 17. mai er også blitt en dag som får den hatefulle nasjonalismen til å splitte oss.

Årets groveste eksempel er Karine Haalands spalte hos Nettavisen. I ett enkelt blogginnlegg klarer hun å sette nyere tids norgesrekord i det drøyeste forsvar for rasisme, groveste angrep på en journalist og mest spinnville konspirasjonsteorier om NRK publisert i noen norsk avis. Det er fristende å forbigå i stillhet. Men nasjonalismen er på frammarsj, og dette er slik den næres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer