Verdier i krig

Norsk offentlighet må ikke gå i fella ved å forklare norske soldaters utsagn i Afghanistan som enkeltindividers dårlige holdninger.

SJOKKERER: Norske soldater har i intervjuer med magasinet Alfa kommet med uttalelser som har vakt sterke reaksjoner. Faksimile: Alfa
SJOKKERER: Norske soldater har i intervjuer med magasinet Alfa kommet med uttalelser som har vakt sterke reaksjoner. Faksimile: Alfa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Soldatkultur: Forsvarsminister Faremo sier den 28. september at det forventes at norske soldater har et godt verdigrunnlag i ryggmargen. Dette reiser spørsmålet om hva et godt verdigrunnlag er og i hvilken grad det er forenlig med krigshandlinger.

I et fredelig demokratisk samfunn er det en selvfølge at man skal respektere andre menneskers rett til liv og frihet. I skarpe krigshandlinger blir dette straks en mer utfordrende øvelse når oppdragets essens delvis er i strid med dette.

Den norske opinionen er ikke uten videre begeistret for Norges tilstedeværelse i Afghanistan, og det kan tidvis virke som man ønsker å sukre denne pillen ved å forsikre om at den norske soldaten reiser ut i krig med kjernesunne verdier og respekt for sine medmennesker enten de er Taliban eller nordmenn. Når vi får rapporter om soldater som er motivert for å ta liv og syns kriging er bedre enn sex, vekker dette reaksjoner, og forsvarets ledelse samles til to dagers krisemøte fordi soldatenes holdninger ikke er i tråd med forsvarets verdigrunnlag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer