Verdier, språk og kjærlighet

To merkelige, meningsløse Dagblad-anmeldelser har kvernet rundt i hodet mitt en stund, sammen med en setning fra Øivind Bergs siste samling dikt, «Kjærlighetc.»: «jeg gjentar, at det gjør vondt / når havet ikke er hav». Hva er det som gjør vondt? Og hvorfor er det så vanskelig å omtale bøker om kjærlighet i verdikommisjonenes tid?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dag Kullerud nevner i en kulturkommentar (Dagbladet 4.2.) at det «i diskusjonen om verdikommisjonen har vært forbausende liten oppmerksomhet omkring kunst og litteratur som verdiformidler». Det har han rett i. Men diskusjonen har ikke fått mye hjelp av Dagbladets egne anmeldere. La meg ta som eksempel det vanskeligste av alle verdi-ord: Kjærlighet.

Det kom to fremragende bøker med ordet «kjærlighet» i tittelen høsten 1997: Romanen «Kjærlighet» av Hanne Ørstavik og diktsamlingen «Kjærlighetc.» av Øyvind Berg. Begge fikk mye dårligere omtale i Dagbladet enn de fortjener. Jeg tror det skyldes en omgang med språket som anmelderne ikke forstår. Som Kullerud riktig påpeker: Det er i litteraturen verdiene får et språk. Spørsmålet er om anmelderne kan lese.

Omtalen av diktsamlingen «Kjærlighetc.» bærer tittelen «Rasling med ord» og er skrevet av Jan Jakob Tønseth (18.12.97). Sett i forhold til den uforstående aggresjonen den er skrevet med, burde den heller hete «Rasling med sabler».

Tønseth sabler ned Bergs tiende diktsamling i noen få hogg. Han ser riktignok et poetisk prosjekt: en slags ordenes samling i bånn som skal få den nye poetiske skjønnheten til å oppstå. Men han «tror ikke Øyvind Berg er poet for en slik framtidig poesi».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer