Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdifull skulptur stjålet i natt

«Trekkspilleren», som forestiller Per Krogh, ble røsket opp fra granitten. - Tyvene må ha brukt jekk og kran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da daglig leder i Kunstnerforbundet Hilde Marie Rognerud kom på jobb i dag morges var det noe som manglet.

Skulpturen som forestiller maleren Per Krogh (1889-1965) var stjålet.

«Trekkspilleren», som skulpturen heter, ble laget av den russiske kunstneren Chana Orloff og er verdt nærmere 900 000 kroner.

Rognerud i Kunstnerforbundet tror nattens kunsttyveri må ha vært godt planlagt.

- Statuen var festet med fire bolter i granittsokkelen. Tre av dem er filt ned, mens tyvene har klart å røske statuen ut av den siste bolten. De må ha brukt både jekk og kran, sier Rognerud til Dagbladet.no.

Hun stusser over tidspunktet for tyveriet av den verdifulle skulpturen. «Trekkspilleren» var en gave som ble gitt i anledning Kunstnerforbundets 75-årsjubileum i 1985.

Skulpturen er lagd i åtte eksemplarer og i juni år ble nummer to i rekken av skulpturene solgt på Christies Auksjonshus i Paris for over 90 000 euro, pluss omkostninger.

Rognerud tror derfor det kan være en sammenheng mellom salget og nattens tyveri.

VAR EN GAVE: «Trekkspilleren» ble gitt i gave til Kunstnerforbundet i anledning 75-årsjubileet i 1985. I 21 år har den stått urørt. I natt ble den stjålet fra Kunstnerforbundets lokaler i Oslo sentrum like ved Rådhuset. Foto: Kunstnerforbundet
VAR EN GAVE: «Trekkspilleren» ble gitt i gave til Kunstnerforbundet i anledning 75-årsjubileet i 1985. I 21 år har den stått urørt. I natt ble den stjålet fra Kunstnerforbundets lokaler i Oslo sentrum like ved Rådhuset. Foto: Kunstnerforbundet Vis mer

- Det er i beste fall et pussig sammentreff. Statuen har stått utenfor Kunstnerforbundet i 21 år og ingen har rørt den. Så blir den solgt til høy pris i Paris. Jeg mistenker noen for å ha fått med seg auksjonssalget på Internett, og derfor bestemt seg for å stjele vår skultpur.

Politiet er nå koblet inn i saken. Kunstnerforbundet har også sendt ut varsel til alle de store auksjonshusene om at et eksemplar av skulpturen er på avveie, og at «Trekkspilleren» ikke må omsettes.

Daglig leder i Kunstnerforbundet håper også at presse og publikum kan bidra i å spore opp den tapte skulpturen.

- Skulpturen er uvurderlig og den er av sentimental verdi for Kunstnerforbundet. Jeg tror ikke den er omsettlig, sier Rognerud til Dagbladet.no.

image: Verdifull skulptur stjålet i natt
<B>INTERNASJONAL ANERKJENT:</B> Den russiske kunstneren Chana Orloff er internasjonalt anerkjent. «Trekkspilleren» ble lagd i åtte eksemplarer. I sommer ble en av skulpturene solgt for nærmere en million kroner.