Helgekommentaren fra Knut Nærum:

Verdifulle hvite menn

I kampen for minoritetenes rettigheter er det lett å undervurdere verdien av hvite, middelaldrende menn.

Verdifulle hvite menn
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 100 år siden allmenn stemmerett ble innført i Norge. Ingen trengte lenger velge mellom å ha stemmerett og å være fattig. Denne teksten blir papirpublisert dagen etter 17. mai, da det norske folk feirer sin uavhengighet. Dette er også dagen da Norge, via Eurovision Song Contest-bidraget «Spirit in the sky»*, gir samene en stemme ut i verden.

Et samfunn hvor alle kommer til orde, hvor alle har en stemme og er representert, er et godt samfunn. Ingen vil tilbake til den tida da bare rike, hvite menn hadde stemmerett og samer ikke fikk lov til å synge på tv.

Urfolk, etniske minoriteter og kvinner har blitt undertrykket i mange hundre år. Våre samfunn erkjenner dette, og forsøker å gjøre opp for uretten, både ved lovverk og ved å gi dem en større plass i offentligheten.

For eksempel har den tradisjonelle mannsdominansen i superheltfilmer nå blitt utfordret av filmer hvor også afrikanere og kvinner kan ha overmenneskelige krefter og fly.

Synet av en flyvende kvinne vil snart være like selvsagt som synet av en flyvende mann. I Game of Thrones kan en frossen zombiekonge like gjerne drepes av en jentunge med dolk som av en skjeggete mann med sverd. Dette er som det bør være: Vi er alle enige om at minoritetene fortjener å bli sett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer