Verdig sorti

Et nydelig siste album med den ettertenksomme gitarhelten.

Stem på din favorittlåt. Vinn London-tur.

«Brainwashed» er albumet George Harrison etterlot seg uferdig da han døde, med instruksjoner til sin sønn Dhani og sin musikalske kollega Jeff Lynne om hva han ønsket å uttrykke.

Lys gitar

Låt nummer seks på dette albumet, «Marwa Blues», er en instrumentallåt båret oppe av en nesten selvlysende glød. Med sin skjøre melankoli lar Harrison slidegitartonene stige mot stjernene, mens et varsomt akkompagnement på en måte kaster myke skygger bakover helt til Beatles-perioden. Det låter som et requiem. Er det slik man spiller når man vet at man skal dø?

Denne plata er som en rapsodi over George Harrisons talent, naturlig nok sterkt preget av gitar, ikke minst den særpregete Harrison-sliden. Mens han jobbet med plata, sa han til sine medhjelpere at han ville ha «masse gitar», og det har han fått.

Blues og country

Muntert tar han noen skritt innenfor blues- og countrysjangeren, han synger flotte ballader, og åpningslåta «Any Road» har en gyngende Traveling Wilburys-rytme over seg. Albumet drives fram av en fengende energi. Tekstene gjenspeiler en grubler, uavlatelig nysgjerrig på livets mysterier, en mann som føler at han er «et levende bevis på livets motsigelser».

Han anroper Gud, og plata munner ut i tittellåta «Brainwashed», der Harrison nesten desperat søker bak alle slør av innlærte løgner som livet forsyner oss med. I kjernen bak all hjernevask finner han visdommen, kjærligheten, evigheten; som han kaller Gud, og cd-ens siste ord til omverdenen klinger faktisk på indisk. En chant til det høye, før låta munner stille ut i tonene fra en indisk tabla.

Slik må det være.

HARRISONS SISTE: Et år etter George Harrisons død slippes albumet «Brainwashed». Nå kan du også delta i en konkurranse som kan gi deg en billett til London og en konsert i Royal Albert Hall. Der hedrer mange av hans venner Harrison på ettårsdagen for hans død, 29. november.