Verdig vinner

ÅRETS Rivertonpris gikk spennende nok til den åtte episoder lange TV-serien «Svarte penger - hvite løgner». Vinnerne Ulf Breistrand og Jarl Emsell Larsen var overrasket. De fortalte under utdelingen at de under lanseringen av serien hadde vært opptatt av å forklare at filmen ikke var en krim. Var den det? Et åpent spørsmål. Filmens hovedperson er en politimann. Serien inkluderer et kriminelt miljø. Handlingen gjør hovedpersonen til drapsmann. Til slutt går han til grunne - en moralsk sett samfunnsnyttig konklusjon. Systemet fungerer. En enkeltperson er det råtne egget. Når han går på en smell, er ro og orden gjenopprettet. Det er individet, ikke samfunnet, som står for ondskapen.

ANDRE elementer i handlingen er vel så viktige for historiens framdrift som forbrytelsen(e). Hovedpersonen vakler mellom to kvinner. På et vis splittes han også mellom bygd og by. Hjembygda og forloveden/kona står for det trygge og trauste; byen og elskerinnen lokker ham på avveier. Lenge drives handlingen framover av den infertile konas lengsel etter en unge. Politimannen vikler seg inn i en kvase av løgner. Han går langt utover det som er begrunnet i følelser og kjærlighet - ren grådighet blir en vel så viktig drivkraft.

ALTSÅ EN utviklingshistorie om en mann som i kraft av sitt yrke får muligheten til å gå inn i fordervelsen - med mer eller mindre åpne øyne. Gjennom brudd med samfunnets lover og normer går hovedpersonen til Blokksberg. Serien er godt lagd, men fungerer bedre når man får én episode i uka enn om man velger å se hele greia i en DVD-svelg. Da blir innpå åtte timer litt i overkant.

ÉN GANG tidligere har Rivertonprisen gått til en ikke-bok. I 1986 fikk Edith Ranum prisen for radiodramaet «Ringer i et mørkt vann». Det er viktig at slike priser er markerte unntak. «Svarte penger - hvite løgner» er en verdig vinner, men Amandapris-juryen skal også ha noe å gjøre. Den gylne revolver bør først og fremst gis til en forfatter av bøker. Det synes riktig at det går rundt 20 år mellom hver gang man bekrefter regelen gjennom et unntak.