Verdig vinner

Sober og realistisk oppvekstroman om ung revolusjonær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Svart himmel. Svart hav» er en av vinnerne i Gyldendals konkurranse om beste politiske roman. Boka handler om den tyrkiske revolusjon og kontrarevolusjon på slutten av i 1970-åra. Det er debutromanen til Izzet Celasin. Han ble født i Istanbul i 1958. Han var venstreradikal aktivist, og satt flere år i fengsel etter militærkuppet i Tyrkia i 1980. Han kom til Norge som politisk flyktning i 1988.

Alminnelig oppvekst

Celasin har brukt sin egen biografi når han har hentet stoff til boka. Den handler om den unge arbeidersønnen Eik. Faren er død, han bor med sin bror og mor i Istanbul.

Hans tidlige oppvekstår er forunderlig lik norske barns. Han spiller fotball, krangler med broren, leser Polyanna og Jules Verne. Han kommer i puberteten, får kjæreste, prøver ut seksualitet, slåss med rektor.

1. mai 1977 slår hverdagsidyllen sprekker.

Det blir store opptøyer i Istanbul, og unge radikale Eik møter den bevæpnede og vakre revolusjonære generaldatteren Zuhal. Hun befaler ham å ofre kjærligheten for revolusjonen. Han adlyder og blir selv revolusjonær. Vi følger ham gjennom revolusjonen og kontrarevolusjonen. Fascistene overvåker dem, venner blir torturert og drept. Eik selv havner også i fengsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer