Verdighet og glade vinnere

Av og til lengter man nesten litt etter gamle dagers enkanalradio, slik at alle kunne hørt det man selv tilfeldigvis kommer innom på radioen. Forbausende ofte skjer dette under radiodokumentarer, det er noe med mediet som egner seg godt til en fokusert fortelling, et møte med et menneske eller en historie. I går morges var dokumentaren om eksilchileneren Franscesca de Vegra et slikt program, en påminnelse om Chiles nære historie, om Norge og om menneskelig verdighet.

Sofasport

Sport er blitt noe som skjer på TV. Vinterens tv-helger er nå fullstappet av sportssendinger, og der ser man tydelig hvordan idrett har endret seg fra en deltakeraktivitet til en tilskueraktivitet. Og tilskuerne sitter i sofaen.

Hvis noen ser en sammenheng mellom utviklingen i antall timer sport på TV og antall kilo vektøkning pr norsk mann de siste årene, stemmer nok det. Nordmenn har tilpasset seg den nye idrettsvirkeligheten og kan møte sofafjærene med flere kilo polstring enn noen gang før.

Riktignok er det nokså bra med tilskuere ved stadion og i løypene under skiskytings-VM, men med en idrett som er skreddersydd for fjernsyn risikerer man at selv entusiastene en gang skjønner at arrangementet er best på skjermen. Bare mini-dramaet rundt Frode Andresens diskvalifikasjon og «usynlige» magasin er et godt nok eksempel på hva man får på fjernsyn - og ikke i skauen.

Viktig for TV

I går var turen kommet til skiskyting fellesstart, og første krysning av brua minnet mer om studier i kømatematikk enn noe annet. Med to staver, to ski og et geværløp hver kan ikke klyngeløping være mye moro for løperne. Men på fjernsyn er mølje mer spennende enn rad og rekke, og når vi attpåtil kan høre fra kommentatorene at gode tyske plasseringer i dag er «veldig viktig for tysk fjernsyn», så skjønner vi jo hvor viktig dette er - og hva det dreier seg om.

Men - som det er sagt før - skiskyting er bedre egnet for sofa, kaffe og wienerbrød enn det meste annet. Og når to gullmedaljer attpåtil vinnes av et kommende brudepar, norske Skjelbreid og franske Poirée, blir til og med fjernsynssåpas og komediens krav strålende ivaretatt. Som i det doble seiersintervjuet:

- Nå må du lære norsk, sa Liv Grete til kjæresten mellom champagneslurkene.

- Ja, ja, jeg forstår bitte litt.

- Hva synes du om Liv Gretes seier i dag? spurte intervjueren.

- Ja. Fy faen. Sa Raphael Poirée.

andreas.wiese@dagbladet.no