Verdiløse stemmesedler

Ingress

Meninger

EGYPTS folkevalgte president Mohamed Mursi er styrtet og hans etterfølger utpekt gjennom militær makt og massedemonstrasjoner, i stedet for valg. Man kan kalle det som har skjedd militærkupp, statskupp eller revolusjon; demokratisk er det i hvert fall ikke.

MURSI HAR sjøl mye av skylda for det som har skjedd, men han hadde ikke fortjent å ende i husarrest, slik det gikk rykter om i går. Men den egyptiske presidentens maktarroganse, helt til det siste, felte ham. Det spennende nå er hvordan veien videre blir i araberverdenens viktigste land. Den nyinnsatte ikke-valgte president Adli Mansour oppfordrer medlemmene av Det muslimske brorskap til å være med på å bygge opp den nye egyptiske nasjonen. Det harmonerer dårlig med at ledende muslimbrødre blir arrestert, at det skal foreligge ei liste over 300 medlemmer som skal puttes i kasjotten og at tv- og radiostasjoner blir stengt. Uansett hva man mener om de egyptiske islamistene, er det ikke vanskelig å forstå at de er forbannet.

MEN AVSETTELSEN av Mursi føyer seg inn i et mønster. Islamistiske partier lever i stor fare for å bli kastet dersom de vinner valg. Det skjedde i Algerie da Den nasjonale redningsfronten på begynnelsen av 1990-tallet vant første omgang i parlamentsvalget for deretter å oppleve at andre omgang ble annullert. Og da den palestinske islamistgruppa Hamas vant valget i Palestina i 2006, nektet omtrent hele den vestlige verden å godta seieren, selv om det internasjonale observatørkorpset, inkludert

tidligere USA-president Jimmy Carter, ikke hadde noen innsigelser.

MOT DENNE BAKGRUNN er det ikke lett å få islamistpartier til å slutte opp om forsøk på demokrati, spesielt ikke i Midtøsten. Nå har ikke alle disse partiene demokratiske hensikter, men hvis folket velger dem, hva skal man så gjøre? Resultatet av det som har hendt i Egypt, blir trolig det samme som skjedde i Algerie og i Palestina; en radikalisering av deler av befolkningen. Vi vet hvordan det gikk i Algerie og Palestina, utviklingen i Egypt er uavklart. Men én ting kan vi være ganske sikre på. Avsettelsen av president Mursi gir grobunn til enda flere radikale islamistgrupper som har terror og vold på programmet. Når folk med hensikt heller bensin på et bål, kan de ikke seinere unnskylde seg med at de ikke trodde det ville ta full fyr.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.