Verdt å høre

«Verdt å vite», P2s populære populærvitenskapelige program, har lenge vært fast radio-søndagspost. Nå sendes i tillegg 27 minutter populærvitenskap tirsdag, onsdag, torsdag og fredag klokka 12.03.

Med økt satsing på denne «smale» programposten i år 2000, gjør NRK noe interessant. Politikere, forskere og lærere uttrykker stadig bekymring for manglende interesse for realfag og naturvitenskap blant unge folk. Forskere klager også, og det med god grunn, over at pressen forsømmer disse områdene. NRK har omprioritert sine faktaprogrammer og satser nå bredt på naturvitenskapelig universitetsforskning.

Torsdagen presenteres aktuelle fagbøker. Fredagen sendes «Verdt å vite spesial». I går var temaet stort: Mulig liv i verdensrommet. Kanskje myldrer det av liv der ute blant stjernene? spurte programleder Arild Hagen. Og Erik Tandberg var i gang. Tandberg er en fenomenal radiomann. Den kunnskapsrike veteranen er en genuin forteller. Poengene kommer i tur og orden, han forenkler, forklarer og engasjerer. (Og så deilig med en ekspert som ikke har et snev at den selvhøytidelighet og faglig arroganse som svært mange eksperter besitter.)

Kvalifisert

I studio befant også Reidunn Syrevaag, professor i mikrobiologi og Harald Møllendal, professor i kjemi, seg. Begge forklarte godt. De snakket trolig spesielt godt fordi de fikk gode spørsmål.

Den erfarne programleder Arild Hagen er behagelig og kunnskapsrik. Han gjør jobben med å samle tråder for ignorante lyttere. Han driver problemstillinger framover. Han er ydmyk og nysgjerrig nok til å stille ekte spørsmål: Er det sannsynlig at forstadiet til liv drysset ned på vår planet? Og kunnskapsrik nok til å stille relevante spørsmål. Gårsdagens spesial var spennende også for oss som strøk i matte.

Hvorfor satser NRK på naturvitenskap og populærvitenskap? Årsaken kan rett og slett være at kringkastingen vet at dette er godt stoff. Områdene overvåkes i forbausende liten grad av media. NRK har journalister som Erik Tunstad (distansert skeptiker), Marianne Moen (pedagogisk og engasjert) og Arild Hagen som behersker feltene. NRK skal ha ros for satsingen.

Smal sak

Ros fortjener også redaksjonen i «Midt i musikken», klokka 15.03. Både aktuelle, interessante og uventede problemstillinger dukker opp i denne «smale» radioposten. I går var ett tema kantoren i Sagene kirke, Andreas Liebig, som har fått sparken. Det virker definitivt som mannen fikk sparken fordi han spiller for moderne kirkemusikk!