Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdt å vente på i 20 år

Tre av gutta i Tom Petty & The Heartbreakers har spilt sammen i 42 år. Det høres i Frognerbadet.

PETTY GOOD: Tom Petty & The Heartbreakers på Norwegian Wood fredag kveld. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
PETTY GOOD: Tom Petty & The Heartbreakers på Norwegian Wood fredag kveld. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONSERT: De har ikke vært i Europa — eller Oslo — på 20 år, så Tom Petty & Co. var i høyeste grad ønsket i Frognerbadet fredag. Konserten har i månedsvis vært veldig utsolgt, som det heter når billettene fyker unna i en fei.
Mudcrutch Petty (61) & Co. har vært med så lenge i dette gamet at de utgjør soundtracket til livene til de ivrigste som kranset amfiet i Frognerbadet fredag kveld.

Gitarist Mike Campbell, tangentmann Benmont Tench og Petty sjøl startet i 1970 bandet Mudcrutch, som albumdebuterte først i 2008 (!). De ble med videre i The Heartbreakers, og har fulgt Petty siden.
 
Bassist Ron Blair hang seg på da Mudcrutch ble The Heartbreakers i 1976, mens tredje gitarist (og munnspiller) Scott Thurston (Iggy Pop/The Stooges) og Steve Ferrone (trommer), «jazzmannen» i gruppa, har vært med i et par tiår. «Samspilt» er mellomnavnet til disse gutta.

Feelgood Og feelgood-stemninga brer seg umiddelbart i det naturlige amfiet, som fredag viste seg fra sin beste side. Petty var nesten over seg av begeitring over varmen fra ca 9000 rockehoder.

Lyden er like perfekt som ramma rundt gjensynet og gjenhøret med en av den amerikanske rockens virkelige kjemper - mannen som sammen med Bruce Springsteen er gått i front for den såkalte heartland-rocken.

Introduksjonen av bandet blir en presentasjon av gamle venner som gjerne gir hverandre en klem — de er som familie, de er gutter som har gått hele løpet sammen.

Det smitter over på publikum, som kvitterer med ca. 18.000 klappende hender under «Don't Come Around Here No More» - som opprinnelig ikke sto på spilleplanen fredag - og som synger villig og uoppfordret med på nydelige «Learning To Fly» fra 1991-albumet «Into The Great Wide Open».

Bare tittellåten fra samme album var savnet i går, men det kommer vi fort over.

En skikkelig gitarduell mellom Campbell og Pettys Rickenbacker oppleves som bonus - og jammen spiller Petty en frisk gitarsolo sjøl også.
Blues Denne gjengen har solgt over 70 millioner album. Mange ble nok overrasket da han i 2010 ga ut bluesinspirerte «Mojo». Ville han spille mye fra dette albumet, som er blitt mottatt svært forskjellig - ihvertfall hos anmelderne?

Bare tre av låtene får bli med til Norwegian Wood, hvorav to har mistet mye av bluesen på veien over i sceneversjonen. Den første av dem, neddempete «Good Enough», ble et av mange høydepunkter.

Vi får ellers et tverrsnitt av en lang karriere som også inneholder det unike samarbeidet som materialiserte seg i supergruppa Traveling Wilburys på 80-tallet - Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne. Roy Orbison og Petty.

«Handle With Care» fikk bli med til Oslo — og det føltes helt naturlig. Petty er en av tre gjenlevende medlemmer.

«Free Fallin'» «I Won't Back Down» legger seg som et mykt teppe mellom trærne i Frognerbadet, «Free Fallin'» får den hjerteligste mottakelsen og ingen vil gi slipp på dem når «Mary Jane's Last Dance» og «American Girl» (1976) kroner verket etter to timer i fri flyt.

Helt til slutt kaster Petty noen plater ut til publikum, før han sier «we will not forget you» så oppriktig at vi tror på ham.

Takk det samme, Petty!

Det er bare å gratulere Norwegian Wood med en vellykket booking. I dag fortsetter festivalen med The Gaslight Anthem, Jonathan Wilson, Laleh, Oslo Ess og Kaizers Orchestra på hovedscenen og spennende nyere band, Impossible, New Brian, Trained To Bite og Dig Deeper, på den lille Underwood-scenen.

Men obs! Gaslight går på allerede kl. 14.00!

FEELGOOD: Tom Petty var nesten over seg av begeistring over varmen fra ca. 9000 publikummere fredag. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
FEELGOOD: Tom Petty var nesten over seg av begeistring over varmen fra ca. 9000 publikummere fredag. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!