Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdt å vite om Oscar

Oscar-utdelingen er en kilde til mange historier om filmstjerner og bransjen. Noen er vandrehistorier, andre er sanne. Her er et knippe fakta og historikk om verdens mest kjente filmkonkurranse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Liv Ullman er en ekte norsk Oscar-stjerne. Hun har vært nominert til prisen beste skuespillerinne to ganger, i 1972 og i 1976. Rollene hadde hun i svenske filmer som hennes ektemann Ingmar Bergman hadde laget. Liv Ullman har også vært på podiet for å hente en pris. Bergman fikk en ærespris, men sendte Liv Ullman i stedet for å hente den selv. I takketalen sa Ullman:

- Bergman sitter på en liten øy for å skrive et nytt manus, derfor kan han ikke komme i kveld. Manuset viste seg senere å være til filmen Cries and Whispers, som ble nominert til Oscar for beste regi i 1973.

 • Frem til 1940 ble vinnerne offentliggjort til media før prisutdelingen slik at pressen ikke fikk så dårlig tid frem mot avisens deadline om kvelden. Men da avisene trykket navnet på vinnerne i sine ettermiddagsutgaver i 1940 ble det raskt slutt på ordningen. I dag er det kun to personer i hele verden som vet hvem vinnerne er, og i år er de to Greg Garison og Lisa Pierozzi.
 • Etter utdelingen er det tid for fest, og i år skal 1650 personer serveres mat og drikke på banketten. Høydepunktet er desserten som er sjokoladekake som er dekket med ekte gullstøv. Kaken heter selvsagt Oscar.
 • Iren George Bernard Shaw er en Oscar-vinner som også er tildelt Nobel-prisen i litteratur. Det skjedde i 1925. 13 år senere, i 1938 fikk han Oscar for sitt manus til filmen Pygmalion.
 • Medlemmene av Akademiet må ikke stemme på en av de nominerte filmene. Det er mulig å føre opp et annet navn eller en film de heller fortjener prisen. I 1935 vant filmfotografen Hal Mohr prisen for beste foto selv om han ikke var nominert, og heller ikke invitert til utdelingen. Hans film A Midsummer Night's Dream fikk det året flere stemmer enn de tre nominerte i kategorien. Da Mohr hørte på radio at han hadde vunnet skyndte han seg å skifte til dress, før han satt kursen mot stedet der prisutdelingen var. Da han møtte opp måtte han be om å få slippe inn uten invitasjon slik at han kunne hente prisen. Egentlig heter den lille statuen Academy Award of Merit, men siden 1939 har den offisielt blitt kalt Oscar under utdelingen. Mange har forsøkt å ta æren for navnet, og den mest kjente historien om navnets opprinnelse er fra da Bette Davis fikk prisen i 1935. Under takketalen så hun på statuetten og sa at ryggen til figuren liknet på hennes daværende manns rygg. Han het Harmon O. Nelson, og mellomnavnet var selvfølgelig Oscar. Også en journalist hevder å ha funnet på navnet først i 1933. Han ønsket å gjøre statuetten mer menneskelig, og ga den et navn i en av sine artikler. Navnet var Oscar. Det er senere bevist at artikkelen først sto på trykk i mars 1934. Den siste versjonen, og den som filmkjennere mener er den riktige, skriver seg fra 1931. Margaret Herrick var Oscar-organisasjonens første sekretær og arkivar. En dag hun fikk holde en statuett under et møte sa hun at ansiktet lignet hennes onkel Oscar Pierce sitt ansikt.
 • I år er det Whoppi Goldberg som er vert for Oscar-showet, en jobb hun har hatt to ganger tidligere. I de senere årene har jobben gått på rundgang mellom Goldberg, skuespilleren Billy Crystal og komikeren David Letterman.
 • Det er flere måter å få med seg Oscar-utdelingen natt til mandag selv om ingen norske tv-kanaler sender programmet direkte. Har du parabol eller er tilknyttet kabel-tv kan du se utdelingen direkte på Svensk TV 4 fra klokken 02.00 til 05.30 natt til mandag. Du kan også følge utdelingen via internett på adressen: http://www.oscar.com. NRK sender utdelingen i et halvannet times redigert opptak neste lørdag.
 • Den første prisutdelingen fant sted i 1929. 273 gjester var invitert, og de måtte alle betale 10 dollar hver som skulle dekke utgiftene. 10 dollar den gang tilsvarer i overkant av 900 kroner i dagens kroneverdi.
 • Hvert eneste ord som blir sagt fra scenen, bortsett fra vinnernes takketaler, er skrevet ned på forhånd av de beste skribentene Hollywood kan oppdrive. I år har sju personer fått oppgaven, og de er ikke hvem som helst. En av de syv jobber fast for tv-komikeren Jay Leno som vitsemaker. En annen skrev talene til president John F. Kennedy, i dag skriver han for Bill Clinton.
 • Walt Disney har fått flest Oscar og ærespriser i prisutdelingens historie. I 1938 fikk han en spesiallaget Oscar for Snøhvit og syv dvergene. Oscarstatuetten sto på en sokkel, med syv små trappetrinn, og på hvert trinn sto en Oscar-statuett i miniatyr. De representerte dvergene.
 • Sidney Poitier var den første svarte skuespilleren som fikk Oscar som beste skuespiller. Det skjedde først i 1963. Mange kritikere sa før 1963 at utdelerne heller kunne si: - ...and the Oscar for best white actor or actress goes to......, fordi svarte skuespillere aldri fikk de gjeveste prisene.
 • Den første svarte skuespilleren som fikk en pris var Hattie McDaniel i 1939 for en bi-rolle i Tatt av vinden.
 • To av historiens meste kjente filmregissører, Alfred Hitchcock og Charlie Chaplin fikk aldri en Oscar selv om de var nominert flere ganger. Som plaster på såret fikk Hitchcock Irving Thalbergs ærespris i 1967, mens Chaplin fikk æres-Oscar i 1971.
 • I Filmens Hus i Oslo kan du se diplomet fra Academy Awards som beviser at filmen Ni Liv, av Arne Skouen, ble nominert som beste utenlandske film i 1957.
 • Det er ikke mulig å kjøpe billetter til Oscar-utdelingen. Det er kun medlemmer av Akademiet og de nominerte som får slippe inn i storstua. Selv ikke vinnerne av Akademiets årlige gjettekonkurranse for publikum får slippe inn. Vinneren får i stedet de beste plassene langs den røde løperen slik at han eller hun kan se stjernene på nært hold.
 • Akademiet besto først av 36 medlemmer fra fem forskjellige filmyrker. I år er tallet 5557 medlemmer fra 12 forskjellige yrkesgrener innenfor filmbransjen.
 • Oscar-statuetten viser en ridder som stikker sitt sverd ned i noen

filmruller. I 1928 modelerte George Stanley Oscar-figuren etter noen skisser som var laget to år før. Han fikk 500 dollar for jobben. Statuetten er laget av bronse, tinn og kobber. Den er så forgylt med 24 karats gull, og så pusset etter alle kunstens regler. Hver statuett

koster ca. 130 dollar å lage.

 • Det er ikke lenger lov å selge eller gi bort en statuett du har vunnet. Tidligere var det lov, men Akademiet satt en stopper for det da flere statuetter dukket opp i private samlinger. Akademiet kan derimot kjøpe tilbake statuetten for en symbolsk sum.
 • Woody Allen har både vunnet og blitt nominert flere ganger, men han har alltid vært i sin hjemby New York under utdelingen. Årsaken er enkel. Tidligere ble prisen alltid delt ut mandag kveld, men da er Woody opptatt med å spille klarinett på Michael's Pub i New York. I år skal prisen deles ut på en søndag, og mange lurer nå på om den eksentriske filmskaperen dukker opp på prisutdelingen.
 • Tom Hanks og Meryl Streep kan bli historiske i år dersom de vinner. Da blir de med i den svært eksklusive gjengen av skuespillere som har fått prisen tre ganger. De andre er Ingrid Bergman, Walter Brennan og Jack Nicholson.
 • Kunne du tenke deg å vinne en Oscar bør du ikke spille i komedier. Det viser seg nemlig at det er svært sjelden en skuespiller vinner en Oscar for sin innsats i en komdie. Noen komikere har likevel vunnet en pris, men ofte fordi de spilte mer seriøse roller.