Verken enten eller

Oppstykket faktafiksjon om NOKAS-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Etter å ha lest Stein Morten Liers dokuthriller «Illusjonen som brast», sitter man igjen med tre hovedinntrykk: Forsvarsadvokater er de største skurkene i samfunnet, journalister går alltid i veien og politiet kjemper mer mot indre fiender enn ytre.

Fiksjon og fakta

Det er i hvert fall virkelighetsbildet Lier presenterer for oss gjennom sin fiksjon- og faktafylte fortelling om NOKAS-ranet. Men det er omtrent umulig å skjønne hvor grensene går mellom det som er sant og det som er mindre sant, og det blir ikke mer oversiktlig av at forfatteren bruker virkelige personer - først og fremst David Toska - og lar dem leke i samme sandkasse som folkene han har diktet opp.

Organisert kriminalitet

Stein Morten Liers kriminallitterære prosjekt går, så vidt jeg har forstått det, ut på å dokumentere utbredelsen av organisert kriminalitet i Norge og sette fingeren på myndighetenes naive holdning til den virkeligheten politiet opplever. Det har han gjort på ypperlig vis i romanene «Catch» og «Mafiya», men som spenningsroman (og det er vel det den først og fremst er) fungerer ikke «Illusjonen som brast» så bra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer