Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verken grå eller små

Billigboka er markedets gave til den fattige litteraturelsker. Når man på et loppemarked snubler over Shakespeares samlede skuespill i pocketutgave på engelsk og kjøper boka for en femmer, oppheves alle begreper om litterære «verdier». Shakespeares ånd kan ikke omsettes. Du kan riktignok drømme om en førsteutgave til et sekssifret beløp, men det står ikke noe annet i den enn det gjør i pocketboka du har sikret deg fra en kasse med hensatte trykksaker. Shakespeares visdom forblir den samme.

I BOKSERIEN

«Gyldendals små grå» koster riktignok ikke bøkene en femmer, men 99 kroner stykket. Prisen står uansett ikke i forhold til innholdet. Her snakker vi om bøker der ordene har en særdeles høy litterær valuta. Vanligvis brukes uttrykket «små, grå» om hjerneceller, og de veksler som kjent i styrke fra person til person. Men bøkene i dette utvalget er verken små eller grå. De er både innholdsrike og fargesterke, alle sammen, håndplukket av redaktøren Lars Mæhle, som ikke er nevnt verken høyt eller lavt i bøkene. Det burde han vært. Med stor kløkt forvalter han den arven i forlaget som går under betegnelsen backlist .

BACKLIST ER DET

samlede antall titler et forlag har rettighetene til. For et forlag som Gyldendal, er dette en betydelig portefølje. Mæhle kan forsyne seg fra strålende serier som Den gule serie, Gyldendals moderne novelleserie, Lanterne-bøkene, Kolon-serien, VITA-bøkene og flere andre. Dette er bøker som ofte var ukjente da de kom, men som har vunnet seg et betydelig ry over tid. Til forskjell fra mange andre, mer salgsrettede serier, er eksklusivitet en betingelse. Du finner forfatternavn som Thomas Bernhard, Italo Calvino, Louis-Ferdinand Celine, Hugo Claus, Milan Kundera, Cormac McCarthy, Flannery O'Connor, Orhan Pamuk, Italo Svevo, Mario Vargas Llosa og Bruno Schultz. Eneste norske er den etterspurte, moderne lyrikeren Tor Ulven med «Samlede dikt».

TEGNEREN STEFFEN

Kverneland har lagd «små, grå» portretter av samtlige forfattere på de særpregete coverne. Lekkert og diskré. Skulle du ha behov for tidligere utgitte titler, så spør nærmeste bokhandler. De fins på lager, vær trygg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media