Anmeldelse: Gudmund Moren, «Okkupanter»

Verken sadistiske eller utspekulerte, men farlige likevel

En fortelling i grenselandet mellom følelser og historie.

MIDT I KRIGEN møtes Georg Bauer og Trudel Junge, begge sendt til Norge av okkupasjonsmaktene Tyskland. Boka «Okkupanter» bygger på deres brevveksling, særlig i den første tida etter frigjøringen. Bilde fra boka
MIDT I KRIGEN møtes Georg Bauer og Trudel Junge, begge sendt til Norge av okkupasjonsmaktene Tyskland. Boka «Okkupanter» bygger på deres brevveksling, særlig i den første tida etter frigjøringen. Bilde fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gudmund Morens bok «Okkupanter» er både en krigshistorie og en kjærlighetsfortelling. En bok der historiens store linjer trekkes opp med bred penn, samtidig som den er en fortelling om hvordan enkeltskjebner virvles inn i det store bildet.

En tysk mann og en tysk kvinne, begge født rett før første verdenskrig, gjør karriere i det tyske maktapparatet, slik det utvikles under Adolf Hitler. På hvert sitt vis er de nazister, representanter for et antidemokratisk system, som i historiens lys ble et verktøy for ondskap og bestialitet.

De to, Trudel Junge og Georg Bauer, skildret med fornavn i boka, gjorde tjeneste i Norge under krigen, og er dermed «okkupanter». De var verken tvunget eller truet til å fylle sine funksjoner. For dem var det snakk om en jobb, som henholdsvis kontorist i et Landbruksavdelingen i Rikskommisariatet og som uberstormführer i Sicherheitsdienst, avdeling Norge, og SS-medlem.

300 private brev

Når historikeren Gudmund Moren skriver om disse to, er det fordi han ble kjent med parets datter Marie Louise og fikk overlatt et stort familiearkiv, hele 300 brev mellom de to ektefellene, pluss fotografier og annet materiale. Ved å fokusere på den personlige historien dette materialet viser fram, har forfatteren plassert sitt brennglass over to enkeltpersoner blant de 351 000 tyskerne som var igjen i Norge 8. mai 1945.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer