LEDER

Vern av Weddelhavet:

Vern av Antarktis krever is i magen

Norges foreløpige nei til vern av Weddelhavet er mer fornuftig enn det ser ut som.

BØR VERNES: Weddelhavet i Antarktis. Foto: Enrique Marcarian / Reuters / NTB scanpix
BØR VERNES: Weddelhavet i Antarktis. Foto: Enrique Marcarian / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Verdens største verneområde til havs kunne denne høsten blitt etablert i Antarktis. Norge og de 24 andre medlemmene i CCAMLR (Kommisjonen for bevaring av marine, levende ressurser i Antarktis) behandlet under årets sesjon et forslag fra EU om å verne Weddelhavet i Antarktis. Området kunne blitt et 1,8 millioner kvadratkilometer stort friområde for pingviner, sel, hval og andre sjødyr som lever i området.

Slik gikk det ikke. Norge stemte fredag sammen med Russland og Kina imot vern. I organet som krever konsensus rundt vedtakene, var det nok til at forslaget falt. Det har vakt skarpe reaksjoner, ikke minst fra miljøorganisasjonene som har jobbet hardt for vern.

Inntrykket som stemmegivningen etterlater seg, er ikke særlig pent for Norge, som ønsker å framstå som en progressiv kraft på verdensarenaen. Ikke minst kolliderer det med regjeringens ønske om å profilere seg som forkjemper for en bærekraftig forvaltning av verdens hav.

Heldigvis er ikke virkeligheten like bekmørk som oppslagene kan få den til å se ut. Det finnes gode grunner for Norge å ha is i magen i prosessen for vern av Weddelhavet og nærliggende områder.

Vi har i dag et tynt kunnskaps- og datagrunnlag for den østlige delen av det foreslåtte verneområdet, den som ligger nært Dronning Maud Land. Det gjør det vanskelig å utforme en fullgod plan for det gigantiske marine verneområdet som er foreslått.

Da det ble klart at det ikke ville bli flertall for det tyske forslaget, fremmet Norge et alternativt forslag hvor man skulle verne den vestlige delen av Weddelhavet nå, men vente med områdene langs Dronning Maud Land. I desember setter det norske forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» kursen mot Sørishavet. Håpet er at forskningstoktet blant annet vil gi mer kunnskap om den østlige delen av Weddelhavet.

Det er en fornuftig tilnærming, som dessverre ikke klarte å samle kommisjonen i denne omgang.

Weddelhavet har et unikt plante- og dyreliv, som i liten grad er påvirket av menneskelig aktivitet. Det er en tilstand som er under press. Temperaturstigningen i området, som følge av global oppvarming, utfordrer de antarktiske økosystemene. Samtidig er det en stigende interesse for fiskeri i området.

Skal vi få til et høyst etterlengtet vern må alle de involverte landene, også Kina og Russland, samle seg om en verneplan. Det er det ikke garantert at de vil, uansett argumentasjon. Men skal vi få dem med, vil tilstrekkelig kunnskap om områdene som skal vernes være et viktig steg på veien.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer