LEDER

Vern av Weddelhavet:

Vern av Antarktis krever is i magen

Norges foreløpige nei til vern av Weddelhavet er mer fornuftig enn det ser ut som.

BØR VERNES: Weddelhavet i Antarktis. Foto: Enrique Marcarian / Reuters / NTB scanpix
BØR VERNES: Weddelhavet i Antarktis. Foto: Enrique Marcarian / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Verdens største verneområde til havs kunne denne høsten blitt etablert i Antarktis. Norge og de 24 andre medlemmene i CCAMLR (Kommisjonen for bevaring av marine, levende ressurser i Antarktis) behandlet under årets sesjon et forslag fra EU om å verne Weddelhavet i Antarktis. Området kunne blitt et 1,8 millioner kvadratkilometer stort friområde for pingviner, sel, hval og andre sjødyr som lever i området.

Slik gikk det ikke. Norge stemte fredag sammen med Russland og Kina imot vern. I organet som krever konsensus rundt vedtakene, var det nok til at forslaget falt. Det har vakt skarpe reaksjoner, ikke minst fra miljøorganisasjonene som har jobbet hardt for vern.

Inntrykket som stemmegivningen etterlater seg, er ikke særlig pent for Norge, som ønsker å framstå som en progressiv kraft på verdensarenaen. Ikke minst kolliderer det med regjeringens ønske om å profilere seg som forkjemper for en bærekraftig forvaltning av verdens hav.

Heldigvis er ikke virkeligheten like bekmørk som oppslagene kan få den til å se ut. Det finnes gode grunner for Norge å ha is i magen i prosessen for vern av Weddelhavet og nærliggende områder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer