DEBATT

Debatt: Olje

Vern om verdens matkammer

Et lite uhell ved en oljeinstallasjon kan få dramatiske følger for det globale økosystemet i havet. 

VIL SIKRE MATKAMMERET: Et lite uhell ved en oljeinstallasjon kan få dramatiske følger for det globale økosystemet i havet, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra skreifiske ved Senja. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
VIL SIKRE MATKAMMERET: Et lite uhell ved en oljeinstallasjon kan få dramatiske følger for det globale økosystemet i havet, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra skreifiske ved Senja. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er verken klima, reiseliv eller arbeidsplasser som bør telle tyngst i debatten om konsekvensutgreiing av Lofoten og Møreblokkene. Ressursene i havet er derimot avgjørende for å sikre verden nok mat.

I 2050 vil det være nær ti milliarder mennesker på jorda. Innen den tid må den globale matproduksjonen øke med 60 prosent i forhold til i dag, ifølge FNs matvareprogram FAO. En så dramatisk økning i løpet av noen tiår kan virke skremmende, ikke minst i lys av at jordbruksareal forvitrer i stor skala flere steder.

Det er kanskje ikke så lett å se koblingen mellom verdens matvaresituasjon og norsk debatt om oljeutbygging. Men sammenhengen er tett. Konsekvensutgreiing og dermed mulig åpning av oljefeltene i de kystnære områdene i Lofoten, Vesterålen, Senja og Møreblokkene går rett inn i kjernen av problemstillingen rundt verdens matvaresituasjon.

De aktuelle områdene er vitale gyteområder for flere fiskeslag. Torsken gyter langs kysten, og som ung fisk vandrer den til Barentshavet, der den blir fisket som voksen torsk. Dette gjelder også en rekke andre ernæringsmessige viktige fiskearter som sild, sei og hyse. Også de gyter i de kystnære områdene, før de legger ut på årelange vandringer i havet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer