Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Miljøvern

Vern Weddelhavet nå!

Norge bør gi sin fulle støtte til EUs verneforslag i Antarktis.

AVTALE OM KRILL: - Nylig forhandlet Greenpeace fram en avtale med krillindustrien om et frivillig vern av store havområder rundt Antarktishalvøya. Det er en avtale regjeringen kan lære av, skriver innsender. På bildet sendes krillen tilbake til havet fra en australsk forskningsbåt utenfor Tasmania. Foto: AFP / NTB Scanpix
AVTALE OM KRILL: - Nylig forhandlet Greenpeace fram en avtale med krillindustrien om et frivillig vern av store havområder rundt Antarktishalvøya. Det er en avtale regjeringen kan lære av, skriver innsender. På bildet sendes krillen tilbake til havet fra en australsk forskningsbåt utenfor Tasmania. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet 6. juli beskylder statssekretær Audun Halvorsen Greenpeace for å komme med både usannheter og usakligheter om vern av Weddelhavet i Antarktis.

Bakgrunnen er EUs forslag om å verne Weddelhavet, utenfor Dronning Mauds land i Antarktis. Norge og regjeringen Solberg har kommet med sterke innvendinger mot verneforslaget og har ved flere anledninger forsøkt å undergrave forslagets faglige integritet. Dette til tross for at verneforslaget er grundig utredet og at Weddelhavet er et unikt naturområde som fortjener umiddelbart vern.

Til tross for at forhandlingene om forslaget er hemmelige, bekrefter Halvorsen at Norge som ett av få land har stilt spørsmål ved EUs forslag. Han etterlyser faglig etterrettelighet fra Greenpeace.

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.
Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen. Vis mer

I denne sammenheng er det interessant at Halvorsen ikke klarer å hoste opp et eneste faglig argument for hvorfor Norge har innvendinger mot EUs verneforslag.

Vi tror dette skyldes at de norske innvendingene er mer ideologiske enn faglig forankret. Som Halvorsen selv har uttalt til NRK ønsker regjeringen en «norsk forvaltningskultur» i Antarktis. Som han selv sier til NRK innebærer ikke dette marint vern, men heller en balansert forvaltning, der målet er å kartlegge ressursgrunnlaget, les krillbestanden, så godt at man kan sikre videre ressursutnyttelse, gjennom bestandsmål og kvoter.

Den norske framgangsmåten strider mot EUs verneforslag. Greenpeace har derfor sine ord i behold, når vi skriver at Norge blokkerer vern av Weddelhavet. Halvorsen skriver at Norge jobber hardt for å komme til enighet med EU. Det er nok sant. Og slik trenerer man EUs verneforslag, som trenger norsk støtte for å bli vedtatt.

Mens regjeringen driver sitt renkespill, jobber Greenpeace faglig for å sikre bredest mulig støtte for marint vern.

Nylig forhandlet vi fram en avtale med krillindustrien om et frivillig vern av store havområder rundt Antarktishalvøya. Det er en avtale regjeringen kan lære av. Næringslivet ønsker marint vern i Antarktis. Det bør også regjeringen Solberg gå inn for.