Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verneplikt som pleieassistent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELDREBØLGEN: Det er godt dokumentert at muskelskjelettlidelser er ansvarlig for en tredjedel av langtidssykefravær og uførhet, at flytting av pasienter øker risikoen for sykefravær grunnet ryggsmerter hos norske hjelpepleiere, og at de som har tungt fysisk arbeid pensjoneres tidlig, ofte med uførepensjon. Tungt kroppsarbeid i pleie utføres av stort sett av kvinner. Ansatte i pleie- og omsorgsektoren har mye muskelskjelettplager og få kvinner kan arbeide til regulær pensjonsalder. Kvinner er mindre fysisk sterke enn menn. Det skyldes biologi, ikke kjønnsroller. Mye tyder på at tunge løft og pasientforflytninger bør utføres av andre. Innføring av pasientløfteutstyr og riktige forflytningsteknikker har ikke vært tilstrekkelig til å forebygge muskelskjelettplager. I dag er mange sykehjem underbemannet i perioder. Ved sykefravær og ledige stillinger er det uholdbare forhold for pasientene og for dem som er igjen på jobb.

VI STÅR OVERFOR en dramatisk økning av antall eldre i Norge («eldrebølgen») og vi må forvente at antallet mennesker som trenger pleie i hjemmet eller på sykehjem vil øke med bortimot 50% i løpet av 30 år. Samtidig er forsvarets situasjon endret radikalt de siste årene. Norge har lang tradisjon for verneplikt med militær- eller siviltjeneste, men det er nå bare en liten andel av norske menn som avtjener militærtjeneste. Hvorfor ikke løse de to problemene ved å la vernepliktige gjøre de tunge løftene som siviltjeneste i pleiesektoren? Ikke som soldater, men som pleieassistenter. I tillegg kan slikt arbeid være en viktig positiv erfaring for unge som skal leve i et samfunn preget av «eldrebølgen».Dette forslaget har tre forutsetninger. Vernepliktige kan ikke erstatte syke- eller hjelpepleiere, kun bidra som pleieassistenter for å ta seg av pasientforflytninger. Syke- og hjelpepleiere har kompetanse som ikke kan erstattes av ufaglærte. Den andre forutsetningen er at vernepliktige gis opplæring og følges opp. Den tredje er at resultater og virkninger av ordningen evalueres skikkelig etter en tid.

DET MÅ understrekes at mange andre faktorer enn tunge løft er viktige for uhelse og fravær. Assistanse fra sivilarbeidere erstatter ikke systematisk arbeid for gode arbeidsbetingelser.

Hele Norges coronakart