Verst og best blant hjemløse i Norden

I en rangering av hvem som har flest og færrest hjemløse i Norden ligger Finland på topp og Danmark på bunnen. Norge ligges nest øverst. Er det slik? spør Evelyn Dyb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

HJEMLØSE i Norge har det verst i Norden. Denne meldingen gikk ut fra NRK for en tid siden og ble gjengitt senest i Dagbladet fredag 6. desember. Det er imidlertid uklart om utsagnet «har det verst» skal bety at Norge har flere hjemløse enn de andre nordiske landene eller at hjemløse i Norge har det verre enn i resten av Norden.

For det første: Har Norge flere hjemløse enn de andre nordiske landene? Telling og registrering av hjemløse er i seg selv en forholdsvis komplisert operasjon. Internasjonale forskningsmiljøer er skeptiske til å sette for stor lit til tallene og særlig til å foreta overnasjonale sammenligninger. Hjemløse er en vanskelig gruppe å telle og registrere, blant annet fordi de ikke har fast bopel og adresse og derfor er vanskelig å nå. Alle registreringer av hjemløse er som oftest gjort gjennom det en med en samlebetegnelse kaller hjelpeapparatet. En nasjonal kartlegging fra 1997, der denne metoden ble benyttet, kom fram til at vi her i landet har drøyt 6200 hjemløse.

6200 HJEMLØSE er 1,5 hjemløse per 1000 innbygger. Til sammenligning har Sverige 1 per 1000 innbygger. Danmark har noen færre, mens Finland har 2 per 1000 innbygger. Av disse registreringene er likheten i målemetode størst mellom Sverige og Norge. Kartleggingen som ble gjort i Norge i 1997 bygger på samme metode og den samme definisjonen av hjemløs som ble benyttet i Sverige i 1993 og gjentatt i 1999. Finland har også samme metodiske tilnærming som i den norske registreringen. En forskjell er imidlertid at Finland oppdaterer sine registreringer årlig. Det gir større kontinuitet og sannsynligvis bedre oversikt over gruppene av hjemløse enn vi for eksempel har i Norge. Disse elementene vil også være med på å bestemme antallet en kommer ut med i en kartlegging

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer