Versting eller best i klassen?

Hvordan kan verdens oljerikdommer omfordeles for å oppnå en bærekraftig utvikling? Kronikkforfatterne gir hos fire mulige alternativer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DILEMMAET MELLOM en nødvendig velstandsvekst i sør og det presset på klimaet dette vil føre til er vel kjent. Veien ut av dilemmaet går gjennom at fattige land gis muligheter til å bygge sin velstandsvekst på ren energi. Som energinasjon har Norge både muligheter og ansvar for å bidra til en slik utvikling. 2007 er et godt år for å gjøre radikale utviklingspolitiske anslag i denne retningen. I 2007 er det er 20 år siden Brundtland-kommisjonen avga sin rapport «Vår felles framtid». Bærekraftig utvikling har siden blitt omfavnet både i nord og i sør: ikke som ideelt mål, men som forutsetning for klodens overlevelse. I 2007 er det dessuten 100 år siden vannkraftutbyggingen på Rjukan startet. Bør det være noen forbindelse mellom de to jubileene? Ja - Rjukan dannet grunnlag for en fossilfri vei ut av fattigdom, et norsk bidrag til bærekraftig utvikling. Norsk Hydro begynte i 1907 byggingen av Europas største vannkraftverk. Investeringene var ca. 80 millioner kroner. I 1905 var det norske nasjonalbudsjettet på ca. 20 millioner. Finansene måtte derfor hentes utenfra, og gjennom svenske og franske kontakter skaffet Sam Eyde pengene til Rjukan. Med utgangspunkt i denne muligheten til å hente billig og ren energi fra naturen utviklet Norge seg til å bli et av verdens rikeste land. Det har også gitt oss en unik mulighet til å bidra til at fattige land i morgen kan oppleve den samme utviklingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer