Versting i tv-vold

TV3 er den suverent verste voldssprederen blant norske tv-kanaler. Reklamekanalen begår stadig overtramp på en tid av døgnet da barn er klistret til skjermen. TV 2 er derimot blitt den reneste engelen.

Dette viser en undersøkelse foretatt av Kristelig Kringkastingslag. KKL fulgte samtlige kanaler med argusøyne to tilfeldig valgte uker i løpet av høsten.

TV3 «scorer» klart høyest.

11 ganger sto TV3 for det KKL oppfatter som overtramp. Det vil si voldsscener før klokka ni om kvelden.

21 overtramp

- Vår undersøkelse viser at TV3 stadig vekk sender filminnslag der mennesker påføres skade med døden til følge. Når dette skjer før klokka 21.00 ser vi på det som overtramp. I TV3s tilfelle skjer det som regel i form av trailere og reklameinnslag for voldsfilmer, forteller Ann-Karin Bleivik i kringkastingslaget.

TVNorge er den nest verste i voldsklassen. Her noterer KKL seg for fem voldsovertramp.

- TVNorge er også den eneste av tv-kanalene med et overtramp i en nyhetssending, påpeker Bleivik.

Vannskille

Av totalt 21 overtramp i toukersperioden sto NRK 2 for to av dem. Her var det en dokumentar med døden som tema som kringkastingslaget reagerte på. TV 2 markerte seg med kun ett overtramp. Det er det internasjonalt annerkjente «vannskille»-prinsippet KKL viser til når de kaller vold før klokka 21. for overtramp. KKL ønsker at tv-timene før ni om kvelden skal være fri for både sex og vold.

- Hensynet til barna er uhyre viktig, understreker Bleivik. TV3s Kalle Lisberg tar selvkritikk, men mener samtidig at kanalens påståtte overtramp er diskutable.

- Det meste av dette dreier seg om reklameinnslag for video- og kinofilmer. Vi forsøker å følge vannskilleprinsippet. Det er til og med nedfelt i våre regler, uttaler Lisberg.