Verstingen Verhoeven med ny voldsorgie

STOCKHOLM (Dagbladet): Uansett hva filmregissør Paul Verhoeven gjør, så blir det bråk av det. Bråk og store inntekter. Nå har han laget science fiction-filmen «Starship Troopers» og er allerede utskjelt som nazist, volds- og sex-spekulant.

Vold og sex

Enda verre blir det - garantert - hvis han får gjennomført sitt drømmeprosjekt, en «historisk korrekt» spillefilm om Jesus. For det var vold og nakenhet på frelserens tid også.

- Det er en kjennsgjerning at han hang naken på korset. Det rant mye piss og drit der også. Kors-festelsen skulle være den ytterste ydmykelsen, det var slik de romerske herskerne ville ha det, sier Verhoeven.

- Og slik vil du ha det også, på film?

- Jeg deltar jevnlig på seminarer der man diskuterer den historiske Jesus. Bibelen er 80 prosent feil i sin framstilling av ham. Jeg vil lage politisk film - om hvordan den romerske okkupasjonen var. Men jeg aner ikke om noen vil gi meg penger til å lage den.

Får han ikke det, så plukker han kanskje fram filmmanuset om Hitler - bygd på ideen om at «personlig karisma ikke nødvendigvis fører til noe godt».

700 millioner

Han fikk i alle fall over 700 millioner kroner for å lage «Starship Troopers», en film som han selv beskriver slik:

- Den handler om «unge mennesker som kjemper mot gigantiske innsekter i verdensrommet». Det var slik jeg fikk presentert manuset - og jeg sa ja med én gang, under forutsetning av at Phil Tippett ble med, sier Verhoeven.

Tippett er mannen som fikk Oscar for sin Tyrannosaurus Rex i «Jurassic Park» - og sammen har han og Verhoeven med «Starship Troopers» satt uoffisiell verdensrekord i antall dataskapte monstre i én film.

Innsektene angriper jorda med meteorittkasting fra planeten Klendathu. Vår lille klinkekule i universet er på dette tidspunkt i framtida styrt som en fascistliknende føderasjon - som sender pur unge rekrutter av begge kjønn ut i romskip for å bekjempe de fryktelige angriperne.

Fascist-tendenser

Verhoeven forsøker selvsagt å «si noe» til oss, når han i «Starship Troopers» lar føderasjonens militære ledere framstå i Gestapo-frakker.

- Det finnes fascist-tendenser i alle militærstater. Jeg ville fortelle publikum at de ikke skal stole på sine overordnede.

- Men...?

- ...så fikk jeg høre at jeg er nazist.

Regissøren fikk heller ikke den reaksjonen han søkte på scenen der de kvinnelige og mannlige rekruttene dusjer nakne sammen.

- Amerikanere er overfølsomme på sex. Jeg ville lage en liten kommentar til alt bråket om kvinner og homofile i den amerikanske hæren. Hvis folk skal tåle soldatlivet, så må de vel tåle og dusje sammen også, sier Verhoeven.

Men de unge og veldreide skuespillerne i «Starship Troopers» var også en tanke følsomme da fellesdusjen skulle filmes. De tillot seg å tvile på om regissøren selv ville ha gjort noe så vågalt. Da tok Verhoeven resolutt av seg buksa foran hele staben - og slik fikk han nakenscenen sin.

Angrer ikke

Mange amerikanere ser på Paul Verhoeven som selve inkarnasjonen av hollywoodsk prinsippløshet. Hans forrige bidrag til filmhistorien var «Showgirls» - en film med lavt klesbudsjett og hovedvinner under utdelingen av versting-prisene Det gyldne bringebær i 1996.

- Jeg har ingen unnskyldning for «Showgirls». Hvis jeg begynner å angre på at jeg har gjort ting som jeg i utgangspunktet ville gjøre - da blir jeg en feiging. Som kunstner må du alltid vandre på knivseggen og gjøre det som virker farlig.

Men, av frykt for sammenlikning med «Showgirls», lot Verhoeven skuespillerne stort sett beholde klærne på i «Starship Troopers». Da er det desto mer vold: Filmen har en minneverdig scene der en av soldatene får hjernemassen sugd ut - en tanke verre, kanskje, enn å bli kuttet opp og tygd i stykker av kjempeinsektene.

- Det er da bare en tegneserie-historie, sier Verhoeven - som aldri har trodd at filmvold avler gatevold.

  • «Starship Troopers» får norsk premiere neste år.

OLME BEIST: Casper van Dien spiller hovedrollen i «Starship Troopers» - det er nå like før han beseirer beistet i bakgrunnen.
Paul Verhoeven