Verstingen

Norske forfattere har kåret Dagbladets Øystein Rottem til Norges verste litteraturanmelder. Samtidig ble Henning Hagerup i Morgenbladet den beste.

KØBENHAVN (Dagbladet): Blodet steg hos norske forfattere da de nylig fikk sjansen til å kåre Norges beste og verste litteraturanmeldere. Den norske Forfatterforenings blad Forfatteren har fått inn over 300 stemmer til kåringen, og i går ble resultatet offentliggjort på den legendariske Bo-Bi Bar i København.

- Skilte seg ut

For Dagbladets Øystein Rottem, bosatt i København, ble det spesiell lesning. Han er Norges verste litteraturkritiker - og samtidig den tredje beste, ifølge de stemmeberettigede.

- Han skilte seg ut fra starten av, sier Forfatterens redaktør Einar O. Risa.

- Det overrasker meg at han er kåret til den verste kritikeren. Grunnen til at han dukker opp på begge listene tror jeg skyldes at han er den mest synlige av norske anmeldere. Derfor vil han alltid bli diskutert og vurdert. Kåringen sier også litt om Dagbladets posisjon blant mennesker som er opptatt av litteratur.

Topp og bunn

10 på topp

1. Henning Hagerup, Morgenbladet
2. Ingunn Økland, Aftenposten
3. Kjell Olaf Jensen, Aftenposten
3. Øystein Rottem, Dagbladet
3. Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
6. Ola By Rise, Adresseavisen
7. Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
7. Atle Christiansen, Dag og Tid
7. Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
10. Kari Løvaas, Morgenbladet

13 på bunn

1. Øystein Rottem, Dagbladet
2. Terje Stemland, Aftenposten
3. Cathrine Krøger, Dagbladet
4. Tonje Tveite, Dagbladet
5. Hans H. Skei, Aftenposten
5. Morten Abrahamsen, VG
7. Ingunn Økland, Aftenposten
7. Preben Jordal, Morgenbladet
7. Nora Simonhjell, Dag og Tid
10. Cathrine Sandnes, Aftenposten
10. Mette Hoffsødegård, Dagbladet
10. May Grethe Lerum, VG
10. Terje Holtet Larsen, Bergens Tidende

- Overrasket

Og at Dagbladet er kontroversielt, har forfatterne skrevet under på. Tre av de fire første plassene på verst-lista er tildelt avisa. Bare Terje Stemland i Aftenposten på 2. plass klarer å kile seg inn mellom Rottem, Cathrine Krøger og Tonje Tveite.

Rottem tar kåringen med fatning.

- Jeg registrerer at norske forfattere er dypt splittet i sitt syn. Men jeg har ikke tenkt å slutte i jobben. Likevel overrasker det meg å bli kåret til Norges verste anmelder. Jeg tror også det har sammenheng med Dagbladets framtredende posisjon. Mange har til og med sagt at jeg personlig er for snill. Men jeg har alltid forsøkt å unngå det rene slakt av bøker. De fleste utgivelser, om de er aldri så middelmådige, har som oftest et eller annet som er verdt å framheve. Hvis det er et uttrykk for at forfattere misliker meg eller at det er tegn på inkompetanse, så får det være deres sak.

Spøk og alvor

Det må her tillegges både ovenfor tapere og vinnere i kåringen, at Redaktørens arbeid har foregått under Piet Heins kjente skruk: «Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig.»

- Kåringen er fra vår side ment som et stunt. Litt humor, litt alvor. Det er jo ganske umulig å slå fast kategorisk hvem som er vinnere og tapere i denne sammenheng. Slik det også er umulig også å kåre beste og verste bøker, slik vi ser det blir gjort flere steder. Men vi vil gjerne sette kritikken i bevegelse. Dessverre er det slik at norsk litteraturkritikk i dag ikke legger linjer for videre debatt. Kritikk er bare interessant hvis den er diskutabel.

Den beste anmelderen, Henning Hagerup, var ikke tilgjengelig for kommentar.

BOTTOMS UP: Øystein Rottem (t.v.) er Norges verste litteraturanmelder, mener norske forfattere. Forfatterens redaktør Einar O. Risa beroliger samtidig at forfatterne også synes han er den tredje beste.