Verstinger på tur

MANCHESTER (Dagbladet): - Det er som å være på turné med Spinal Tap, sier Lee Mullen, Happy Mondays' innleide perkusjonist. Han har den tvilsomme gleden av å følge popbransjens verstinger rundt på sommerfestivalene.

På begynnelsen av 90-tallet skapte Happy Mondays skole innenfor indiesjangeren. Nesten alle band på rockeøya skulle kopiere dem i årene som fulgte. I kveld spiller de på Quart-festivalen.

Rappet

- Vi skapte ingenting. Vi bare rappet fra andre. Alt vi fikk til kan vi takke gamle funk- og diskoartister for, sier Happy Mondays-danser Bez. I likhet med resten av bandet er han i medias søkelys igjen etter noen år i skyggen.

- Heldigvis var alle blakke samtidig, ellers hadde det aldri blitt noen gjenforening. For meg sto det mellom å jobbe på fabrikk og å være popstjerne, sier Bez.

- Jeg har alltid tenkt at en gjenforening ville være «over mitt lik», men en dyr skilsmisse og et sinnssykt skattekrav gjør det lettere å gravlegge stridsøksa. Det hadde likevel ikke blitt noen turné hvis det ikke hadde hørt fett ut, sier Shaun Ryder, Happy Mondays' vokalist og låtskriver. Samarbeidet vil ikke opphøre etter sommerturneen. Shaun lover innspilling av et nytt album til høsten.

Første gang de to spilte i Norge hadde Bez vært i koma før konserten. Han hadde grafset litt for karslig i medisinskapet.

- Familiefar

- Bez har vært i koma siden. Han er totalt fjern, men jeg elsker ham, sier Shaun.

Ved siden av de musikalske bragdene har Happy Mondays gjort seg bemerket med sin atferd utenfor scenen. En gang kom Bez og Shaun for seint til en spillejobb. De oppdaget at konserten hadde begynt, og slåss seg opp på scenen. Der oppdaget de at det var Simply Red som sto der.

- De fleste historiene er over ti år gamle. Det vil være en overdrivelse å si at vi har blitt streite, men jeg har tross alt vært familiefar de siste årene, sier Shaun og tømmer i seg den femte halvliter'n.

MER SKJERPA: Happy Mondays er blitt mer skjerpa, mener vokalist og låtskriver Shaun.