Vesten mot resten

Ingress

Meninger

BARACK OBAMA har hatt bedre dager på jobben enn denne uka i St. Petersburg. Vladimir Putin - på sin side - har hatt dårligere dager. Den åpne rivaliseringen mellom Russlands hersker og Vestens leder på G-20 møtet i Russland har vært på det nivået at det vil skrives historie om det. Obamas perfiditet i forkant av møtet om at Putin minnet ham om «guttungen bakerst i klasserommet som kjeder seg», vil lime seg inn i historiebøkene. Uansett så var det mannen Obama mener driver med pøbelstreker i internasjonal politikk som vant bataljen i St. Petersburg.

MEN EGENTLIG er det som skjedde i St. Petersburg for viktig til å oppsummeres som et kampreferat. For det første gjelder det Syria, der man er lenger unna enn noen sinne en forhandlet løsning. Imens massakreres kristne av opposisjonen, og president Bashar al-Assad kan oppfatte situasjonen slik at han har fått grønt lys til å bruke kjemiske våpen. I Moskva sitter Putin og blokkerer i FNs sikkerhetsråd, og i Washington sitter Obama og vegrer seg mot å gå til krig alene, eller med bare Frankrikes og Tyrkias støtte. Jens Stoltenberg og de nordiske regjeringssjefene foreslo i Stockholm på onsdag at man burde kunne komme til enighet om å fordømme bruk av kjemiske våpen. Dette støtter vi, det kan være ett skritt på veien til å sikre en slags enighet i Sikkerhetsrådet om Syria.

AV ALLE DÅRLIGE alternativer er dette kanskje det minst dårlige. Men egentilg er situasjonen i Syria mer fastlåst enn noen sinne. Det gjelder på slagmarken, og det gjelder diplomatiet. Putins relative triumf på hjemmebane viser at det ikke er noen stemning for å bombe Assad. Trolig er det bare et enda mer massivt og dødelig gassangrep, som klart kan knyttes til regimet, som kan endre dette. For Assad har ikke bare Russland, Kina og Iran som sine venner. Hans nyttigste venn er frykten for at Syria skal sette hele Midtøsten i brann, med iranske raketter mot Israel, og et massivt israelsk svar med at angrep på de iranske atomanleggene. Det var det som fikk det britiske underhuset til å gå mot sin egen statsminister i forrige uke.

MEN DENNE UKAS G-20 møte kan gå inn i historiebøkene også av en annen grunn enn Midtøsten. Det oser av kulde når Obama og Putin møtes. Møtet i St. Petersburg kan være den formelle starten på en ny tid med ideologisk konfrontasjon mellom et svekket Vesten og et styrket Resten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.