KOMMENTARER

Vesten søker arabisk hjelp til krigen mot IS

Ni land i NATO vil gå til krig mot Den Islamske Staten (IS), men de trenger arabiske allierte og må unngå alle tabbene fra felttoget i Irak.

TRENGER HJELP: NATO-lederne foran en modell av et jagerfly klapper for virkelige jagerfly i lufta over Cardiff under toppmøtet. De innser at de bare er fra lufta de kan krige mot ultra-islamistene i Irak of Syria. På bakken trenger de hjelp. Foto. AP / Scanpix / Matt Dunham
TRENGER HJELP: NATO-lederne foran en modell av et jagerfly klapper for virkelige jagerfly i lufta over Cardiff under toppmøtet. De innser at de bare er fra lufta de kan krige mot ultra-islamistene i Irak of Syria. På bakken trenger de hjelp. Foto. AP / Scanpix / Matt Dunham Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Etter et toppmøte i NATO preget av krisa i Ukraina, viet stats- og regjeringssjefene i alliansen det avsluttende kveldsmåltidet i Cardiff festning - Castell Caerdydd på walisisk - til å drøfte hva man kan gjøre for å knekke ultra-islamistene i Den Islamske Staten (IS). Det er nok er den snåleste fienden Vesten har møtt i nyere tid.

IS står for et syn på mennesker og samfunn som virker like gammeldags som den snart tusen år gamle festninga hvor lederne i den moderne militære alliansen spiste. Men IS kriger med hyper-moderne virkemidler, som har vist seg særdeles effektive i Irak og Syria.

De vestlige statslederne hadde en samstemt analyse: IS er mye farligere for Vesten enn al Qaida var. Ifølge USAs president, Barack Obama, utgjør IS «en langsiktig fare for NATO».

Men det er umulig å få med alle medlemslandene på en krig mot IS. Dessuten er det ikke nok. Det trengs bakkestyrker for å nedkjempe IS, men ingen vestlige land vil sette inn soldater på bakken. Tydeligvis er alle enige om å ikke gjenta de tallrike tabbene fra krigen i Irak, såpass mye har lekket ut fra samtalen rundt spisebordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer