Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vestens dobbeltmoral
avsløres i Mosul 

Russerne bombet sivile i Aleppo, amerikanerne bomber sivile i Mosul. Hvorfor er protestene i Vesten så godt som fraværende når USA dreper sivile irakere?

Kommentar

VI HUSKER godt det syriske blodbadet i fjor høst da russiske og syriske jager- og bombefly daglig angrep det opprørskontrollerte Øst-Aleppo. Hundrevis av sivile ble drept av russiske bomber og raketter, og vestlige ledere var klare i sine fordømmelser. USA og Storbritannia beskyldte med rette Russlands president Vladimir Putin for krigsforbrytelser og «barbariske handlinger».

NÅ BOMBER amerikanerne i samarbeid med britene terrorgruppa IS i Mosul, noe som også medfører at hundrevis av sivile blir drept. Men vestlige politikere holder kjeft denne gang. For det er jo våre venner som bomber, må vite.

Et syrisk dokumentasjonssenter kom fram til at 440 sivile, av dem 90 barn, ble drept av russiske-ledet bombing i Øst-Aleppo i perioden 19. september til 18. oktober i fjor. Ifølge den britisk-baserte organisasjonen airwars.org skal rundt 350 sivile ha blitt drept av amerikansk-ledede bombeangrep i Vest-Mosul i tida mellom 1. og 16. mars. 17. mars og 18. mars gikk det fullstendig galt. Da ble minst 200 sivile drept i al-Jadida-området i Vest-Mosul.

MÅLET den 17. mars var IS-snikskyttere som befant seg på tre hustak. USAs øverstkommanderende i Irak, generalløytnant Stephen J. Townsend, sa forleden at det amerikanske angrepet i al-Jadida hadde ført til at en bygning kollapset, men han ville ikke ta det fulle ansvaret. IS måtte ha plassert eksplosiver i bygningen ettersom ødeleggelsene var så kraftige, sa han. Nå skal hendelsen granskes nærmere.

AMNESTY INTERNATIONAL offentliggjorde forrige tirsdag en rapport hvor det ble rettet knusende kritikk mot de amerikansk-ledede flyangrepene mot Vest-Mosul og kalte dem et åpenbart brudd på internasjonale humanitære lover. Den amerikansk-ledede koalisjonen gjør ikke nok for å beskytte sivile, het det i rapporten, som slo fast at hus der hele familier hadde oppholdt seg, var blitt bombet. «Et alarmerende mønster», kalte Amnesty det som nå skjer.

Amerikansk-ledet bombing med sivile ofre er ikke noe nytt verken i Irak eller Syria. Tallet på drepte sivile økte i under Barack Obamas siste måneder som president, men situasjonen er blitt enda verre. Hovedårsaken er at president Donald Trump skal ha endret de såkalte engasjementsreglene for det amerikanske flyvåpenet ved at kommandostrukturen er desentralisert. Nå får de militære lederne på bakken i Syria og i Irak anledning til å ta egne avgjørelser uten at disse blir avklart på politisk hold. Dette er i tråd med Trumps valgløfter om å avbyråkratisere USA, men dårlig nytt for sivile i Irak og Syria.

UNDER presidentvalgkampen i fjor høst sa Trump at offensiven mot IS i Irak og Syria var for «mild» og at han skulle «bombe terroristene til helvete».

Nå skal det sies at IS bruker sivile som levende skjold i Vest-Mosul, noe som selvfølgelig øker tallet på uskyldige bombeofre. Men dette vet amerikanerne godt. Og man må heller ikke glemme at noen av de syriske opprørsgruppene i Øst-Aleppo brukte sivile som menneskelige skjold i fjor høst. Uten at det på sin side unnskylder overdreven russisk flybombing.

DONALD TRUMP har gjort den militære kampen mot IS til en av sine aller viktigste utenrikspolitiske saker. Fredsforhandlinger er han langt mindre opptatt av. I den femte runden av Genève-forhandlinger om Syria som ble avsluttet før helgen, var USA knapt nok til stede. Syriske opposisjonsgrupper i Genève raser mot den manglende amerikanske interessen.

-USA har en moralsk plikt til å sette kraft bak forsøkene på å få til en fredsløsning, sa den syriske opposisjonens sjefforhandler Mohamad Sabra forleden og la til at amerikanernes fravær setter hele Genève-prosessen i fare.

Amerikanernes bombing i Syria gjør heller ikke kommende Genève-forhandlinger lettere. For i kampen mot IS i og rundt terrorgruppas hovedkvarter i Raqqa blir det også drept et stort antall sivile. 22. mars ble minst 33 sivile drept da amerikansk-ledede flystyrker bombet en skole vest for Raqqa. Internflyktninger fra Raqqa, Aleppo og Homs døde i angrepet.

SIVILE i og rundt Raqqa har merket forskjellen på amerikansk bombeadferd den siste tida. Den syriske aktivisten Hussam Essa sier det slik:

-Før følte folk seg sikre når amerikanske fly var i lufta. Den gang fryktet de russiske og syriske fly. Men nå er de redde for amerikanske luftangrep. Amerikanerne slår til mot mål overalt.

Så får vi se hvor lenge norske og andre vestlige politikere velger å vende ryggen til det som nå skjer i Irak og Syria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media