DEBATT

Debatt: 2016

Vestens død og Europas syke menn

Revolusjonsåret 2016 starter en ny epoke. Velkommen til de sosiale mediers verdensorden.

DET MESTE KAN SKJE: President Donald Trump og visepresident Mike Pence overtar USA i januar, Island slo England 2-1 i fotball-EM i Frankrike i sommer, Italias statsminister Matteo Renzi går av etter valget sist helg, britene er fortsatt for og imot Brexit og Bob Dylan får om noen dager Nobelprisen i litteratur. 
Alle foto: NTB Scanpix
DET MESTE KAN SKJE: President Donald Trump og visepresident Mike Pence overtar USA i januar, Island slo England 2-1 i fotball-EM i Frankrike i sommer, Italias statsminister Matteo Renzi går av etter valget sist helg, britene er fortsatt for og imot Brexit og Bob Dylan får om noen dager Nobelprisen i litteratur. Alle foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ingen kunne spå hva 2016 skulle overraske oss med: Vulkanøya Island slo fotballens hjemland, England, ut av EM. USA-skeptiske Svenska Akademien ga Nobelprisen til en amerikaner – men da til radikale Bob Dylan framfor et halvt dusin av verdens fremste romanforfattere blant hans landsmenn.

Og på årets tilnærmet lyseste dag, St. Hansaften, sa britene ja til å melde seg ut av EU. For første gang siden opprettelsen av Kull- og stålfellesskapet i 1951 krymper Europas union. Søndag sa Italias velgere nei til reformene fra statsminister Matteo Renzi, som så gikk av. Veien ligger nå åpen for utmelding fra eurosonen og økt makt til populistiske Lega Nord.

Dersom EU-kritiker Marine Le Pen vinner Frankrikes presidentvalg i mai, blir det slutten på EU slik vi kjenner det. Og selv om hun skulle tape mot den borgerlige hovedmotstanderen François Fillon, som forrige søndag ble republikanernes kandidat, står likevel én soleklar vinner igjen: Russlands president Vladimir Putin, som har finansiert Nasjonal Front og som står på godfot med Fillon. Uansett blir det slutt på en samlet EU-boikott av et Krim-okkuperende Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer