Vestkyst-jazz

Som et sikkert vårtegn arrangeres MaiJazz for hele trettende gang. Mange fristende jazznavn står på plakaten.

Onsdagens åpningskonsert står portugisiske Maria João for. Den vevre jazzdivaen beskrives som et fyrverkeri av uante dimensjoner på scenen, der hun tøyer stemmen fra det innsmigrende lyse til det sensuelle mørke. Mario João synger alt fra jazzstandards til portugisiske fados.

MaiJazz-konserten heter «Lobos, raposas e coiotes», eller «Ulver, rever og coyoter», og er også navnet på en av platene hennes, innspilt under ledelse av norske Arild Remmereit. I Stavanger har hun med seg byens eget symfoniorkester.

Fredag står Al Di Meola på scenen med sine verdensberømte gitarferdigheter og sin World Sinfonia. Prosjektet har løpt over mange år og slår rett og slett sammen en verden av musikk. I løpet av en lang karriere har Di Meola blant annet spilt med Chick Corea, Paco De Lucia og John McLaughlin.

Det kommer mange norske navn til MaiJazz, for eksempel Farmers Market, Cloroform, Come Shine og Geir Lysne Listening Ensemble, Bertine Zetlitz, Bugge Wesseltoft og Beady Belle.

Farmers Market er en ellevill opplevelse av lyd og liv. Med multinstrumentalisten Stian Carstensen i spissen mikser de folkemusikk fra alle verdens hjørner, spesielt fra Balkan, med jazz og humor. Den siste plata ble Spellemannsnominert og heter «Farmers Market, Stian Carstensen». De uforutsigbare musikerne spiller på onsdag.

Come Shine ga ut plata med samme navn tidligere i år og ble møtt med stor entuasiasme. Live Maria Roggen, Erlend Skomsvoll, Sondre Meisfjord og Håkon Mjåset Johansen tolker standard-materiale med sjarmerende egenart og imponerende musikalske ferdigheter som du kan høre på torsdag.

Avslutningskonserten har Jon Balke fått æren av å holde. Det har fått tittelen Grand Magnetic og Balke har blant annet med seg musikere fra et annet prosjekt, North Magnetic Orchestra. Pianisten og komponisten Balke, som en gang samarbeidet med Radka Toneff, har vært med lenge i norsk jazz. Fortsatt er han nyskapende og dynamisk.

For å framføre Grand Magnetic på søndag får Balke, Audun Kleive, Arve Henriksen, Morten Halle og Per Jørgensen selskap av svenskene Anders Jormin og Svante Henrysson, samt strykere.

Hele programmet finner du på websidene til festivalen, der du også finner litt mer info om artistene.