KOMMENTARER

Vestlig Hizbollah-fobi etter valget i Libanon

Parlamentsvalget i Libanon er et stjerneeksempel på hvordan massemedier kan skape en falsk oppfatning av en sak.

VALGFEIRING: Tilhengere av de sjiamuslimske partiene Amal og Hizbollah kjører rundt i den sørlibanesiske byen Marjayoun dagen etter valget 6. mai. Foto: Aziz Taher/Reuters/NTB Scanpix
VALGFEIRING: Tilhengere av de sjiamuslimske partiene Amal og Hizbollah kjører rundt i den sørlibanesiske byen Marjayoun dagen etter valget 6. mai. Foto: Aziz Taher/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BEIRUT (Dagbladet): Da resultatet i Libanon etter valget 6. mai ble offentliggjort, var meldingene i de fleste vestlige medier klare: Dette var en seier for det iranstøttede sjiamuslimske partiet Hizbollah. Det manglet ikke på advarsler om at Libanon nå gikk en meget dyster og farlig framtid i møte.

Nyhetsbyrået Reuters skal ha startet ballet ved å slå fast at Hizbollah var valgets vinner og at Iran hadde styrket sitt grep om både Libanon og områdene rundt. Andre vestlige medier kastet seg på. «Hizbollah mot seier i Libanon», skrev vårt hjemlige NTB.

Men valgresultatet viser at Hizbollah bare fikk ett sete mer enn ved det forrige valget i 2009, mens det mer moderate sjiapartiet Amal økte med tre mandater. Valgets reelle vinner var det hovedsakelig maronittkristne partiet Lebanese Forces (LF), ledet av den gamle krigsherren Samir Geaga. LF, som er imot at det andre store kristne partiet FPM (Den frie patriotiske bevegelsen) samarbeider med Hizbollah, doblet sitt antall mandater.

Dette var altså Hizbollahs valgseier. Det hører naturligvis med til historien at Libanons valgsystem er innrettet slik at de forskjellige religiøse gruppene har et fast antall plasser i nasjonalforsamlingen, delt på midten mellom kristne og muslimer. Presidenten er kristen, statsministeren sunnimuslim, lederen for nasjonalforsamlingen sjiamuslim, forsvarsministeren gresk-ortodoks og forsvarssjefen kristen maronitt. Det er allianser på tvers av religiøs tilhørighet, og Hizbollah har de siste åra hatt en sterk posisjon i libanesisk politikk. Men partiet er på langt nær dominerende. At partier som enten aktivt eller mer passivt støtter Vesten, fikk to tredeler av de avgitte stemmene 6. mai, sier vel også sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer