Vestlig tankegods?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MENNESKERETTIGHETER: Professor Arnulf Kolstads kronikk i Dagbladet 19.4. krever flere tilsvar. Tibet-forsvarerne vil nok imøtegå påstandene om at Kina ikke har vært ekspansjonistisk; andre vil betvile hvor utstrakt religionsfriheten er, eller at ingen sulter; og mange vil avvise at dagens USA er det beste eksempelet på et vestlig demokrati som respekterer menneskerettighetene hjemme og ute.

Men Kolstads hovedpoeng er at de menneskerettigheter Kina bryter er en vestlig individualistisk oppfinnelse som Kina derfor ikke bør måles mot, og at internasjonale menneskerettighetsprotester strider mot kinesiske grunnholdninger. Også disse påstandene må nyanseres – uten dermed å forsvare fornuftigheten av en boikott.

Kolstad har ikke belegg for å hevde at ’vestlige’ menneskerettigheter kun omfatter ytringsfrihet og demokratiske rettigheter, mens kinesiske verdier kun gir støtte til å bekjempe sult, sikre skolegang og helsetjenester – det vil si sosiale og økonomiske rettigheter. Kartet stemmer ikke med terrenget. For eksempel har Kina signert, og er i gang med å ratifisere, konvensjonen om sivile og politiske rettigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer