Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vestlige verdier

ISLAMISME: Takk til Tore Stubberud for et oppklarende svar (Dagbladet 06.05), nå kan vi komme til saken. Først må jeg dog påpeke at jeg ikke mener vi skal la være å tale om det «politiske islam» fordi noen kan føle seg krenket. Tvert om må vi tale om og bekjempe menneskefiendtlige ideologier samt konkrete krenkelser. Men vi må ikke gjøre det gjennom Bush-og-Blair-strategien, for den bidrar kun til å radikalisere opinionen i muslimske samfunn. Og jeg mener såvisst ikke at terrorisme eller flaggbrenning skyldes fattigdom - skjønt en gruppe som Hamas spiller bevisst på fattigdomsproblemet.Da er vi rede til å ta fatt på den viktigste debatten: Hva består terrortrusselen i? Hvordan kan vi best bekjempe den? Hvorledes kan norske intellektuelle (som Stubberud) bidra? For det første må vi følge Stubberuds oppfordring og være tydelige. Da kan vi ikke, som ham, påstå at de som misliker dobbeltmoralen i at atomstormaktene beholder masseødeleggelsesvåpen de nekter andre, mener at Iran bør få atombomber. Selvsagt bør ikke Iran få atomvåpen! Men for å ha troverdighet i spørsmålet, må vi samtidig kjempe for at våre venner USA og Russland kvitter seg med sine. Så må vi ikke kun reagere når noen bevisst søker å provosere oss. Da risikerer vi at våre reaksjoner kun blir emosjonelle, og som sådan enten rent subjektive eller nasjonalistiske. Vi må fordømme «omskjæringen, steningen, fengslene, bombedrømmene»! Men ikke bare når det norske flagget blir brent. I vår tilnærming til trusselen fra den nye islamismen, må vi for det tredje skjelne mellom mobben, som ofte er fattig og politisk kuet; folket; og elitene. Antagelig var det mobben som brente norske flagg. At det finnes menneskefiendtlige holdninger og praksiser i mange muslimske samfunn, og at en del tar med seg dette til vestlige samfunn, skal det heller ikke herske noen tvil om. Slikt må vi alltid bekjempe.

MEN I DEN STORE kampen for våre kjerneverdier, er det ikke mot mobben eller folket vi må rette vårt tyngste skyts. (Ikke at Stubberud gjør det.) Det er blant eliten problemet ligger, og det er her intellektuelle eliter i Vesten kommer inn i bildet. Trusselen stammer fra en ny type totalitarisme; den bruker mennesker kun som midler for å oppnå sine store mål: islamsk dominans på bekostning av det vantro Vesten. Til dette trenger den total kontroll med menneskene, som ofte lar seg kontrollere gjennom frykt for terror. Denne ideologien fremmes av en økonomisk og politisk elite. En realistisk bekjempelse av den islamistiske trusselen, fordrer at denne elitens posisjon undergraves. Det krever bla. at vi tydelig handler på grunnlag av visse verdier, og at vi ikke bare reagerer emosjonelt, gjennom motkrenkelser, eller ved umiddelbart å ty til våpen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling