Abida Raja:

- Vet at prisen er høy

Abida Raja forteller om hvorfor hun gir ut bok.

SNAKKER UT: Abida Raja ønsker å hjelpe andre kvinner. Foto: Agnete Brun
SNAKKER UT: Abida Raja ønsker å hjelpe andre kvinner. Foto: Agnete Brun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom boka til Abida Raja «Frihetens øyeblikk». Den skildrer hennes liv, som skal ha været preget av fysisk og psykisk vold.

Boka fikk terningkast seks av Dagbladets anmelder. I anmeldelsen står det blant annet:

«Denne boka bør bli obligatorisk lesning for alle som jobber med vold i nære relasjoner, tvangsgifte-problematikk, barnevern og politi. Vi andre bør snarest lese den for å bli klokere.»

Tirsdag forsøkte Dagbladet å ringe, sende SMS-er og chattemeldinger til flere familiemedlemmer som er omtalt i boka. De har ikke besvart Dagbladets henvendelser om konkrete påstander fra boka.

Dagbladet har også vært i kontakt med forsvareren til eksmannen til Abida Raja. Han sier at hans klient ikke har lest boka, og vil dermed vente litt med å kommentere påstandene.

FORSVARER: Javeed Hussain Shah er forsvareren til eksmannen til Abida Raja. Foto: Berit Roald / NTB
FORSVARER: Javeed Hussain Shah er forsvareren til eksmannen til Abida Raja. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Vil hjelpe

Nå forteller Raja til NRK at hun håper at boka kan hjelpe andre kvinner.

Hun sier at hun vet det er andre kvinner som bærer på liknende historier som henne, og at det fortsatt er kvinner som inngår ekteskap med menn de ikke ønsker å gifte seg med.

- Jeg ønsker sterkt at kvinner skal se at det er mulig å bryte ut. Jeg vet at prisen er høy, sier hun til NRK.

Raja sier at i miljøet hun kommer fra har skilte kvinner mindre respekt og færre muligheter enn menn som er skilte.

- Vi risikerer å bli utstøtt fra familie, venner og miljøet.

Har anmeldt

Raja har også anmeldt sin eksmann for vold og voldtekt. Det gjorde hun sommeren 2020. Saken er under etterforskning, men det er ikke tatt ut tiltalebeslutning.

Forsvareren til eksmannen sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld i de påstandene som rettes mot ham i straffesaken.

Hege Salomon er bistandsadvokat for Abida Raja. Hun forteller at Raja leverte inn en anmeldelse mot sin eksmann for over to år siden.

- Jeg mener saken burde ha vært påtaleavgjort for et par år siden, og det er svært beklagelig at det er så stort arbeidspress på politiadvokatene som jobber med vold i nære relasjoner. Det har vært stadig bytte av politiadvokater i denne saken og ventetida har vært tøff for Abida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer