Vet du hvilken rockestjerne Jack Sparrow er basert på?

Svaret finnes i faktaboka «Filmhistorier».

FILMFAKTA FOR UNGE:  I Mikael Godøs «Filmhistorier» får vi vite at Disney-sjefen mente Jonny Depp kom til å ødelegge «Pirates of the Caribbean» med sin atypiske sjørøver inspirert av Keith Richards i Rolling Stones. De fire filmene har spilt inn 24 milliarder kroner. Foto: STELLA PICTURES
FILMFAKTA FOR UNGE: I Mikael Godøs «Filmhistorier» får vi vite at Disney-sjefen mente Jonny Depp kom til å ødelegge «Pirates of the Caribbean» med sin atypiske sjørøver inspirert av Keith Richards i Rolling Stones. De fire filmene har spilt inn 24 milliarder kroner. Foto: STELLA PICTURESVis mer

ANMELDELSE: Du visste kanskje at «Flåklypa Grand Prix» er Norges mest sette film, og at «Avatar» er den mest innbringende filmen noensinne.

Men vet du hvem som kan ergre seg herfra til banken over å ha takket nei til rollen som Forrest Gump? Eller hvilken rockestjerne som var modell for Jack Sparrow? Dette og mer avslører Mikael Godø i «Filmhistorier.»

Utrolig, men sant Godø, som til daglig er filmkritiker i Dagbladet, har tidligere utgitt to romaner for voksne. «Filmhistorier» er hans første bok for barn og unge.

Vet du hvilken rockestjerne Jack Sparrow er basert på?

Her forteller Godø om ekstreme skuespillere, stormannsgale regissører, romanser på filmsettet, og om kalkuner som ender opp som kultfilmer. Og han lager lister - over hvilke filmer som er mest sett, har tjent inn mest penger eller har floppet styggest.

Engasjert forteller Lidenskapen for film slår tydelig gjennom i boka. Godø formidler godt, stiller spørsmål til leseren, og anlegger en barnevennlig, nesten barnslig, tone. Denne tonen kan bli problematisk når boka skal finne sine lesere, fordi stoffet som presenteres krever en viss referansebakgrunn.

En annen svakhet, som ikke er forfatterens skyld, er at bokas design fremstår som fantasiløs.

Det burde være rikelig med illustrasjonsmateriale å velge i for en bok om film. Teksten er også veldig tett, med lite luft. Det gjør boka mindre leservennlig, særlig for de yngre, som boka virker rettet mot, jamfør formidlertonen.

Magisk Leseren nyter godt av at Godø i årevis har samlet kuriosa og utrolige historier fra filmens verden.

Konseptet er morsomt og vi tar gjerne mer av det samme.

Filmfakta for barn og unge: Filmanmelder Mikael Godø har skrevet bok med utrolige historier og kuriosa fra filmens verden.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Filmfakta for barn og unge: Filmanmelder Mikael Godø har skrevet bok med utrolige historier og kuriosa fra filmens verden. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Håpet er en oppfølger som er formmessig spenstigere, som fokuserer enda mer på de gode historiene fremfor lister, og som også rommer udødelige filmreplikker, kriser i kulissene, og enda flere magiske øyeblikk fra filmens verden.