NAV: Vet du nok om det som finnes bak logoen?  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NAV: Vet du nok om det som finnes bak logoen? Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Vet du nok om Nav?

Regjeringen stryker på sin egen norsktest.

Meninger

Er du norsk nok? Ta testen på nrk.no, lød oppfordringen i morgennyhetene etter at det ble kjent at regjeringen foreslår at vordende statsborgere må testes i samfunnskunnskap på norsk. Spørsmålene er for så vidt enkle nok for nordmenn som har grunnskolen og følger sånn noenlunde med i nyhetsbildet, men selv NRKs programleder innrømmet at han bommet på flere, og vi må anta at han er over gjennomsnittet opplyst.

Det er likevel ikke poenget. Testen kunne vært både enklere og vanskeligere; den kunne spurt om hvor mange liter vann som renner gjennom Glomma, eller hvor mange VM-medaljer Petter Northug har. Det er skoleelever som ikke vet hvem som er statsminister i Norge, eller hvilket parti hun representerer. Jens Stoltenberg husket ikke hvilket år kvinner fikk stemmerett, dessverre for ham festet på film og en viral hit på youtube som vil forfølge ham livet ut. Hva nordmenn ikke vet om Norge og det norske samfunn, avsløres daglig i sosiale medier og helt til topps i politikken.

Det hender også at selv statsministere ikke skriver korrekt norsk, som da Erna Solberg i går ble korrigert på Twitter av en pirkete leser. Hun svarte raskt og knusende til allmenn jubel: Jeg har dysleksi og skriver mine egne meldinger. Språk er vanskelig, selv for en statsminister, og det synes vi er flott at hun innrømmer.

Nye statsborgere skal testes i både språk og samfunnskunnskap med en mer brutal konsekvens. Hvis det ikke hadde vært alvorlig ment, ville det vært komisk at regjeringen forveksler kriteriene for statsborgerskap med kunnskap om for eksempel Nav. På norsk. Det er allerede strenge krav til statsborgerskap, og de som søker har opphold i Norge. Hensikten med forslaget kan derfor ikke sees som annet enn et forsøk på å luke ut de ressurssvake som ikke har skolegang, som kanskje er analfabeter, og som ikke har en sjanse til å svare riktig.

Det sies at å være født i Norge er som å vinne i Lotto. Det er en metafor. Å bli statsborger i Norge kan ikke være et lotteri. Eller basert på en kunnskapstest når alle juridiske forutsetninger er innfridd. Det er udemokratisk og elitistisk, to verdier som ikke er norske. Ved å fremme forslaget, stryker regjeringen sin egen test om hva det er å være norsk.