- Vet fortsatt ikke om KGB skjønte noe

Aftenposten-korrespondenter smuglet Solzjenitsyn-tekster ut av Sovjet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går døde den russiske forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn, 89 år gammel. Da Solzjenitsyn fikk Nobelprisen i litteratur for verket «Gulag-arkipelet» i 1970, var Per Egil Hegge Aftenpostens korrespondent i Moskva.

Både Hegge og hans etterfølger Nils Morten Udgaard skulle spille en viktig rolle for å få Solzjenitsyn arbeider ut til Vesten. Da Solzjenitsyn ble tildelt Nobelprisen i litteratur, var det Hegge som smuglet ut forfatterens brev til Svenska Akademien, der han forklarte hvorfor han ikke ville til Stockholm for å motta prisen personlig.

- Han var jo invitert til Stockholm og ville sikkert fått reise, men han var ikke så sikker på at han da skulle få lov til å vende tilbake, sier Hegge til Dagbladet.no.

Ble sur

Hegge hadde tatt kontakt med nettverket rundt forfatteren i forkant av Nobelprisutdelingen, for å forsikre seg om en kommentar i tilfelle Solzjenitsyn stakk av med prisen. Da kunngjøringen kom og Hegge ringte, trodde ikke forfatteren på nyheten.

- Da jeg ringte han var han nokså sur. Han hadde fått flere telefoner og han følte at de avbrøt ham i arbeidet. Han spurte hvor jeg hadde informasjonen min fra. Men til slutt trodde han på det, og jeg fikk en kommentar, sier Hegge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer